Geen vervolging voor Vertonghen, wel voor De Condé

MAANDAG, 11 SEPTEMBER 2023, 21:28 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

ANDERE Het akkefietjes na Genk - Anderlecht tussen Jan Vertonghen en Dimitri De Condé krijgt geen staartje voor Vertonghen. Het bondsparket oordeelt dat hij werd geprovoceerd en vraagt geen vervolging. De Condé mag zich wel gaan verantwoorden voor verschillende vormen van wangedrag tijdens en na de wedstrijd.

Uit het verslag van vierde official Quentin Pirard blijkt dat De Condé Vertonghen ging provoceren. Omdat hij geprovoceerd werd, legt het bondsparket Vertonghen nu niets ten laste. Hij moet dus geen straf vrezen.

Heel anders is het voor De Condé. Hij moet zich op 19 september verantwoorden voor “verbaal en non-verbaal wangedrag ten opzichte van een wedstrijdofficial (beledigingen, bedreigingen, intimidatie)” en “verbaal en non-verbaal wangedrag ten opzichte van een speler van de tegenstrever (intimidatie)”. 

"Ge zijt een fucking loser man"

Uit het verslag van scheidsrechter Bram Van Driessche blijkt dat De Condé zowel tijdens de rust als na de wedstrijd verbaal heftig te keer ging tegen de arbiter. "De taal die hij gebruikte, tart alle verbeelding. Een bloemlezing: 'Ge zijt een fucking loser man', 'Wat loopt gij hier eigenlijk te doen', 'Gij zijt een echte schande', 'Ge zijt hier nooit meer welkom in deze gang, fucking loser'.”

Over het incident met Vertonghen schrijft Van Driessche in het wedstrijdverslag dat hij niet aanwezig was toen het buiten begon. Binnen ging het echter verder en kwam hij tussen. Hij stelde onder meer vast hoe De Condé een duw gaf aan Vertonghen.

"Gepaste en strenge straf"

Het bondsparket haalt aan dat het niet de eerste keer is dat De Condé over de schreef gaat. Het maakt gewag van drie eerdere veroordelingen voor niet-geoorloofd gedrag tegen de wedstrijdleiding. Omdat de laatste al teruggaat tot 2015, zal hiermee geen rekening gehouden worden, zo meldt het persbericht van het bondsparket.

"Zijn houding en uitlatingen zijn onaanvaardbaar. Het gaat ook niet om een momentopname. Er was een ruime en voldoende tijdspanne voor meneer De Condé om zijn frustratie, boosheid of enige andere emotie onder controle te krijgen. Dit gebeurde echter niet", zo klinkt het in de motivering om De Condé te vervolgen. "We zullen een gepaste en strenge sanctie vorderen."

"Scheidsrechter was ondermaats"

De Condé zelf wil niet reageren, maar zijn club kwam vanavond wel met een officieel standpunt naar buiten. "De club wil een duidelijk signaal geven dat wij volledig achter onze Head of Football staan", zo begint de tekst.

"Wij betwisten de kwaliteiten van scheidsrechter Bram Van Driessche niet. We zijn wel van mening dat hij een ondermaatse prestatie leverde tijdens die wedstrijd. De scheidsrechter had die wedstrijd niet onder controle, wat de uiteindelijke aanleiding was voor wat er zich nadien heeft afgespeeld", schrijft Genk nog

"Verder stelt de club zich vragen bij het feit dat enkel de Condé zich moet verantwoorden voor wat er zich na de wedstrijd heeft afgespeeld, hoewel er ook andere personen bij het incident betrokken waren."

Bron: © Eigen redactie



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.