Dreyer redt punt in laatste minuut

ZONDAG, 17 SEPTEMBER 2023, 18:24 - TCV

WEDSTRIJDEN Het heeft geen haar gescheeld of Anderlecht was de boot ingegaan bij Kortrijk. De ingevallen Anders Dreyer behoedde Paars-wit voor een nederlaag met een knappe 2-2 in de laatste minuut van de extra tijd. In een geanimeerde wedstrijd (meestal zo op Kortrijk) kon de thuisploeg tweemaal op voorsprong komen door fouten bij Anderlecht en kregen zowel Debast en de verhuurde Kana rood. Anderlecht had overwicht voor rust, maar zakte weg en kreeg amper nog een kans bij elkaar gevoetbald totdat Dreyer dus uithaalde.

De beginfase verliep gezapig, maar in de tiende minuut knalde Amuzu plots vanuit een schuine hoek tegen de lat na Kortrijks balverlies. Anderlecht had overwicht, maar na een corner ging De Neve alleen aan de haal met de bal nadat Sardella vergat te ontzetten. De snelle flankspeler schoof de bal onder Dupé in doel na een lange run. Anderlecht reageerde echter meteen. Dolberg trapte naar doel en via Silva belandde de bal in de verste hoek. Paars-wit met wat geluk meteen op gelijke hoogte, maar een paar minuten later stond het bijna weer op achterstand. Dupé haalde zeer knap een kopbal van Avenatti uit doel.

Kortrijk kroop meestal achteruit, maar de voorzetten van Paars-wit waren niet zuiver genoeg. Amuzu leek na een goede aanval te gaan scoren, maar zijn poging werd nog net op tijd geblokt. Gevaarlijk uitvoetballen van Dupé zorgde bijna voor een nieuwe kans voor Kortrijk in minuut 34'. Buiten een brute overtreding van Avenatti (bestraft met geel) en een laag schot van Leoni in het slot, viel er nog weinig te beleven voor rust. Paars-wit met overwicht richting kleedkamer, maar het creëerde te weinig kansen. Kortrijk liet ook van zich horen, al kwam dat meestal door slordigheden bij Anderlecht.

Anderlecht leek de wedstrijd na rust eerst te controleren, maar Dupé voetbalde weer problematisch uit. Avenatti ging scoren, maar Debast haalde de bal uit doel met de hand. Rood voor Debast en strafschop voor Kortrijk. Een domme (re)actie van de verdediger, want na de omgezette penalty kon Anderlecht met tien verder. Riemer bracht Patris en Hazard voor Rits en Flips.

Patris kreeg enkele minuten later een grote kopkans na een lange pass van Vertonghen, maar Kortrijk had vertrouwen gekregen en trok meer ten aanval. Leoni kwam dicht bij de gelijkmaker in minuut 72 met een verrassende plaatsbal. Aan de overkant schoot Khadri wild over. Met Vazquez voor Leoni gooide Riemer een kwartier voor tijd een extra aanvallende pion in de strijd. Amuzu verhinderde de 3-1 door goed te verdedigen aan de tweede paal.

Huurling Kana bracht door zijn tweede geel te pakken de pionnen opnieuw in evenwicht voor de slotfase, maar Anderlecht had het enorm moeilijk om tot een kans te komen. Het wachtte zelfs tot de allerlaatste minuut van de extra tijd. Een lange bal van Sardella belandde uiteindelijk bij de ingevallen Dreyer die zeer knap uithaalde en op de valreep alsnog een punt uit de brand wist te slepen voor Paars-wit.

Zo geraakte Anderlecht niet verder dan een zeer pover gelijkspel op Kortrijk dat de geschenken van Paars-wit gretig uitpakte. Net als vorig seizoen scoorde Dreyer knap op Kortrijk en door de late treffer pakt Paars-wit toch nog een puntje. Een ontgoochelende prestatie, ook al verwachten we niet dat het vernieuwde Anderlecht meteen iedereen naar huis gaat spelen. We verwachten in de eerste plaats geen defensief geklungel en gewoon meer kansen. Volgende week zal mogelijk een ernstige test volgen tegen Club Brugge voor de defensie centraal door de schorsing van Debast. Tenzij men de uitsluiting van vandaag voldoende vond.

Score: 2-2
Goal(s): 1-0 De Neve 18', 1-1 Dolberg 20', 2-1 Avenatti 56' (pen), 2-2 Dreyer 90'+6

Kortrijk:Vandenberghe, Mampassi, De Neve, Kana, Wasinski, Sissako, Silva, Ojo (Audoor 63'), Mehssatou (Mighton 90'+2), Kadri (Malinov 83'), Avenatti (El Idrissy 90'+2)
Anderlecht:Dupé, Sardella, Debast, Vertonghen, N'Diayé (Dreyer 90'), Delaney, Rits (Patris 59'), Leoni (Vazquez 76'), Amuzu, Flips (Hazard 59'), Dolberg

Geel: Kana 33', Avenatti 41', Audoor 71', Kana 81', Mehssatou 85', Hazard 90'+5
Rood: Debast 54', Kana 81' (2x geel)

Scheidsrechter: Kevin Van Damme
Stadion: Guldensporenstadion

Bron: © Eigen redactie