Moest eerste goal Standard worden afgekeurd? (video)

MAANDAG, 23 OKTOBER 2023, 09:05 - Garrincha

WEDSTRIJDEN Na de wedstrijd tussen Standard en Anderlecht was er aan de paars-witte zijde toch wat te doen over de scheidsrechterlijke beslissingen. Werd de 0-3 terecht afgekeurd? Zo ja, waarom mocht de 1-2 van Standard dan wel doorgaan? En was er later in de wedstrijd ook geen penaltyfout op Kasper Dolberg?

Meteen na de aftrap na de 0-2 veroverde Theo Léoni de bal. Hij had deze deels tegen de arm gekregen (zonder beweging te maken). Na interventie van de VAR keurde scheidsrechter Jonathan Lardot het doelpunt af. "Als het een clear en obvious error is, waarom moest de scheidsrechter dan anderhalve minuut naar de beelden kijken?", vroeg Anderlecht-coach Brian Riemer zich af na de wedstrijd?

Na de pauze was er ook een arm in het spel bij de aansluitingstreffer van Alzate. Debast wilde de bal wegtrappen, maar via de arm van Alzate bleef deze in zijn bezit, waarna Alzate scoorde. "Wij vinden de gelijkenis tussen de afgekeurde goal in de eerste helft en deze fase, waarin het doelpunt wel werd toegekend, treffend", lezen we vandaag in Het Nieuwsblad.

En dan was er nog een derde fase. Later in de tweede helft werd Dolberg in het strafschopgebied neergetrokken door Vanheusden. Tot grote ontevredenheid van Riemer zag de spelleiding hier geen overtreding (en dus strafschop) in.

Wat zegen de regels over handspel?

De voorbije jaren zijn de regels rond handspel zo vaak veranderd, dat velen niet weten hoe het nu precies zit. Dus zochten we de regels even op. Hieronder lees je de regels zoals te vinden in de leidraad 'Spelregels 2023 - 2024' (p. 102) te vinden op  de website van Voetbal Vlaanderen:

Opdat er sprake kan zijn van handspel moet de bovenste grens van de arm in lijn zijn met de onderkant van de oksel. Niet elk contact van de hand/arm van een speler met de bal is een overtreding. Het is een overtreding indien een speler:

• opzettelijk de bal raakt met de hand/arm, bijvoorbeeld door de beweging van de hand/arm naar de bal;
  • de bal raakt met de hand/arm wanneer deze zijn lichaam onnatuurlijk groter maakt. Een speler wordt aanzien als zijn lichaam onnatuurlijk groter gemaakt te hebben wanneer de positie van zijn hand/arm geen gevolg is van of niet te rechtvaardigen valt door een lichaamsbeweging voor die bepaalde situatie. Door zijn hand/arm in zo'n positie te houden, neemt de speler het risico dat zijn hand/arm geraakt wordt door de bal en hij hiervoor bestraft wordt.

In het geval van Leoni zullen VAR en scheidsrechter wellicht geoordeeld hebben dat hij zijn lichaam onnatuurlijk groter maakte. Al zal het voor een echte uitleg wellicht wachten zijn tot het Referee Department later vandaag met een verklaring komt.