Riemer: "Gaat me niet om de ref, wel om de VAR"

VRIJDAG, 27 OKTOBER 2023, 22:39 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

INTERVIEWS Tijdens zijn persconferentie vandaag kwam Brian Riemer uitgebreid terug op de wedstrijd van zondag tegen Standard. Hij vertelde dat iedereen na 24 uur de knop omdraaide en dat hij de scheidsrechter eigenlijk niets kwalijk neemt. De VAR daarentegen ...

Hoe lang is de wedstrijd op Standard blijven hangen, wilde een journalist weten "24 uur",antwoordde Riemer. "Dat is waarom we de dag nadien al samenkwamen. Sommigen dachten dat het een straf was, maar dat was het niet. Als je zo'n absurde situatie meemaakt, dan moet je snel de knop kunnen omdraaien. De beste manier om dat te doen is de dag nadien samenkomen. Kopje leegmaken, alles op tafel leggen, de beelden terugzien en alles evalueren. Dan is het nadien gemakkelijker om de volgende stap te zetten. Maandag hebben we dus gebruikt om de wedstrijd en alles wat er gebeurd is te analyseren. Daarna hebben we alleen nog vooruit gekeken naar de match van morgen."

"Vier doelpuntfases: dat heeft impact op een wedstrijd"

Wat was jouw evaluatie? "Eerst en vooral kijk ik naar mezelf. Ik hou er niet van om meteen de vinger te wijzen naar anderen", aldus Riemer, die toch enkele gebeurtenissen aanhaalt. "Ten eerste is er die handsbal van Leoni, waardoor ons derde doelpunt werd afgekeurd. Daarna waren er handspelfasen bij de eerste en derde goal van Standard. Voor mij leken die heel erg op wat er bij Leoni gebeurde. In mijn kleine wereld is het dan alles of niets."

"Tot slot heb je de penaltyfase, waarvan de scheidsrechter nadien toegaf dat het een strafschop was. Dat betekent dat ze ons twee doelpunten ontnomen hebben en Standard er twee gegeven hebben. Ongeacht welk team je neemt en wat het scoreverloop is, als je vier zulke doelpuntfases hebt, dan heeft dat uiteraard een impact op de wedstrijd."

"Waarom andere fases niet bekeken?"

"Voor mij gaat het hier om de VAR", ging Riemer verder. "Die is er gekomen om zeker te zijn dat alle 'clear and obvious errors' eruit gaan en om te zorgen dat het eerlijk verloopt. Het probleem voor mij is dat zij er niet naar kijken. Ze kozen om de fase met Theo te bekijken en daar nam de scheidsrechter een beslissing. Ok, dat moeten we respecteren. Maar kijk dan tenminste ook naar de twee andere handspelfases en de strafschop. Ik begrijp niet waarom er beslist werd om dat niet te doen. Voor mij gaat het daarover. De scheidsrechter moet op het veld beslissingen nemen. Ik kan begrijpen dat het allemaal heel snel gaat, zeker bij die handspelfasen. Als je dan niet de juiste invalshoek hebt, kan het moeilijk zijn om te zien. Voor mij is het duidelijk een kwestie van de VAR."

"Ik maak fouten, de scheidsrechters maken fouten, spelers maken fouten, jullie (de pers, red.) maken soms ook fouten. Wat me frustreert is de scheidsrechter vroeg om de beelden te bekijken, maar dat de VAR oordeelde dat er geen reden was om de beelden te bekijken. Het frustreert me dat een topscheidsrechter achteraf zegt dat het strafschop is, maar dat anderen tijdens de match aangeven dat het niet eens de moeite is om de beelden te komen bekijken. Ik had ook nog graag gehoord waarom men zo oordeelde. Met dat vraagteken zit ik nog, maar we moeten het aanvaarden."

"Hopelijk op einde in evenwicht"

"Vergissingen horen bij het voetbal. Enkele weken geleden werd Liverpool een doelpunt onthouden waarbij het duidelijk geen buitenspel was. Zo'n dingen gebeuren. Als het tegen jou gebeurt, dan voel je je enorm benadeelt. Hopelijk is op het einde van de competitie, na veertig wedstrijden, de balans in evenwicht voor alle teams."

Kan de helse sfeer van Sclessin er misschien iets mee te maken hebben? "Lardot is een topscheidsrechter met meer dan 315 wedstrijden op het hoogste niveau - dat zag ik vandaag. Hij fluit ook Europees. Ik kan me dat niet voorstellen. Maar we praten niet over één persoon. Het gaat om de ref, om de VAR. Er zijn meerdere personen betrokken bij die beslissing. Jij en ik weten niet wat exact gezegd is en door wie."

Bron: © Eigen redactie



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.