Opinie: het middenveld, van armoe naar luxeprobleem

ZONDAG, 29 OKTOBER 2023, 19:54 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

OPINIES Oké, deze titel is misschien wat cru gesteld. Maar nu we toch uw aandacht hebben, gaan we graag met u de discussie aan over het middenveld van Anderlecht. Want nu Thomas Delaney weer fit is, zal Brian Riemer een zware knoop moeten doorhakken.

Herinnert u zich de eerste speeldag nog? De 2-0-nederlaag tegen Union, maar vooral de dramatische prestatie met het onzichtbare middenveld als uitschieter. Het trio Diawara-Arnstad-Ashimeru kreeg geen poot aan grond en van een overdosis creativiteit kan je hen ook niet beschuldigen. De kritiek van analisten en supporters was snoeihard. Leedvermaak bij de fans van andere clubs vierde hoogtij.
 
Rits-Delaney
 
Wat een andere wereld vandaag. Theo Leoni ontbolsterde, Mats Rits en Thomas Delaney kwamen de ploeg versterken én als laatste in de rij begint nu ook Mario Stroeykens grote stappen vooruit te zetten. Het middenveld is de motor van Anderlecht geworden en jeugdproducten Leoni en Stroeykens dikken hun statistieken week na week aan.
 
Na de mercato werd druk gespeculeerd over het trio dat Riemer op het middenveld zou opstellen. Hij koos toen voor Rits, Delaney en Leoni. Een trio dat uitblinkt in betrouwbaarheid, balvastheid en voetballend vermogen, maar dat rond de box dat tikkeltje vernuft mist. ‘Een club als Anderlecht moet altijd met een echte aanvallende middenvelder spelen', hoorden we toen uit verschillende monden.
 
Stroeykens
 
En toen viel Delaney uit. Riemer koos niet voor nieuwkomers Thorgan Hazard of Alexis Flips als meest offensieve pion op het middenveld, wel voor Mario Stroeykens. En dat rendeerde. Stroeykens bloeide de voorbije weken helemaal open. Hij mocht de voorbije drie duels starten en daarin scoorde hij twee keer en gaf hij één assist.
 
Ook de commentaren in de pers zijn lovend. Het Nieuwsblad gaf hem voor zijn match gisteren een 7/10. La Dernière Heure zelfs 7,5/10. "Altijd bereikbaar en zeer ondernemend. Fysiek was hij indrukwekkend. En wat gezegd van zijn afwerking bij de 4-1?", zo schrijft de Waalse krant. Vorige week tegen Standard gaf LDH Stroeykens met 6,5/10 ook de hoogste score van alle Anderlecht-spelers. "De revelatie van de eerste helft. Hij was alomtegenwoordig op het middenveld en maakte veel loopacties met de bal", klonk het toen.
 
Wat doet Riemer?
 
Nu Delaney hersteld is van zijn sleutelbeenbreuk komt Riemer voor een dilemma te staan. Wie van het viertal Rits, Delaney, Leoni en Stroeykens zet hij naast de ploeg? Grijpt hij terug naar zijn oorspronkelijke trio? Dus zonder echt aanvallende middenvelder. Het zou jammer zijn voor Stroeykens en wellicht een negatieve impact hebben op het aanvallend gevaar dat Anderlecht de jongste wedstrijden ontwikkelde.
 
Of kiest Riemer om de aanvallende impulsen te behouden? Dan moet van het trio Rits, Leoni en Delaney iemand gefrustreerd toekijken vanop de bank. Leoni eruit halen zal het Anderlecht-publiek niet pikken. En gezien zijn statistieken (gisteren gaf hij al zijn zesde assist van het seizoen) lijkt ons dat ook niet slim.
 
Rits of Delaney dan maar op de bank? Tja, dat zal dan wel moeten he. Hoe hard we hem ook een basisplaats gunnen op basis van zijn kwaliteiten en prestaties, maar we vrezen dat Rits wel eens het kind van de rekening kan worden. Het minst opvallend van de vier en intrinsiek ook de mindere van Delaney.
 
Komende dinsdag zullen we het antwoord nog niet krijgen. Riemer kondigde na de wedstrijd gisterenavond aan enkele basispionnen rust krijgen. Volgende zaterdag tegen Cercle Brugge daarentegen … dan weten we wellicht wel welk trio Riemer als zijn beste middenveld ziet.
 
 
Welk trio moet voor jou het middenveld van Anderlecht bevolken? Laat het weten via onze nieuwe poll.
 

Bron: © Eigen redactie