La Louvière, het kleine Anderlecht uit de Borinage

MAANDAG, 30 OKTOBER 2023, 20:25 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

WEDSTRIJDEN Anderlecht begint morgen aan het bekeravontuur van dit seizoen met een verplaatsing naar La Louvière. Op papier een eitje, maar onderschatten doet paars-wit de tegenstander best niet. Niet alleen staan ze aan de leiding in hun reeks, er lopen ook enkel oud-Anderlecht-spelers rond die gebrand zijn op een sterke prestatie. Hun sportief directeur niet in het minst. Een voorstelling.

Ook twee jaar geleden speelde Anderlecht in de 1/16e finales van de Beker van België al in en tegen La Louvière. Van de acteurs van toen zullen er morgen niet veel meer bij zijn. Aan Anderlecht-zijde gaat het enkel om Sardella, Ashimeru en Amuzu. Bij La Louvière zijn van de spelers toen enkel Gobitaka en aanvoerder Soumaré nu nog actief bij de Wolven.

Nicolas Frutos

De voorbije twee jaar onderging La Louvière een ware gedaanteverandering. Zakenman Salvatore Curaba wil de club terug naar 1A brengen en investeert volop. Zo traint de club sinds dit seizoen in een gloednieuw oefencentrum. "Eén van de vijf beste trainingscomplexen van België", aldus Nicolas Frutos dit weekend in de kranten.

Jawel, je leest het goed: Nicolas Frutos. De oud-speler, en -coach van Anderlecht is sinds april bij La Louvière aan de slag als sportief directeur. "Ik moet een werking installeren die gelijkloopt met die van een eersteklasser", zo vertelt hij. Dat La Louvière ambitieus is, blijkt uit het feit dat bijna alle spelers profs zijn en dat de club tegen 2025 een nieuw stadion voor 8.000 toeschouwers wil bouwen.

Ex-Anderlecht-trio op het veld

Niet alleen naast de grasmat kleurt La Louvière wat paars en wit, ook erop. De aanvoerder en topschutter is Mo Soumaré. Bij de iets oudere voetbalfan misschien nog bekend van Pinanti is Pinanti, een uitsmijter van Extra Time zo'n twaalf jaar geleden. Soumaré verliet Anderlecht op zijn 18e voor Italië, maar speelt sinds 2021 voor La Louvière. Hij scoorde dit seizoen al zeven keer in de competitie, waarvan vijf in de laatste vier duels. De 27-jarige aanvoerder is in vorm.

Soumaré loopt in de spits trouwens naast een andere oude bekende: Jorn Vancamp. De spits mocht als 18-jarige starten in de Europese wedstrijd van Anderlecht tegen Saint-Etienne, maar een doorbraak bij paars-wit zat er niet in. Ook een uitleenbeurt aan Roda JC en een transfer naar Beerschot bleken geen succes. Vorig seizoen kwam hij boven water bij de U23 van OHL en nu trapt hij ze vlot binnen voor La Louvière. Net als Soumaré zit hij aan zeven competitiedoelpunten. 

De derde oude bekende die Anderlecht morgen tegenkomt is Emmanuel Adjei Sowah. Als jonge kerel kwam hij vanuit Ghana naar Anderlecht. Hij speelde voor paars-wit vijftien matchen, waarvan tien als basisspeler. In januari 2020 trok hij transfervrij naar Eupen, maar dat werd geen succes. Half september tekende hij als vrije speler bij La Louvière. Sindsdien mocht hij drie keer invallen, maar de laatste drie duels kwam hij niet in actie.

Leider met 26 op 30

Sportief gaat het La Louvière dit seizoen voor de wind. Met 26 op 30 deelt het de leidersplaats in de hoogste amateurklasse met Lokeren-Temse. In tien duels scoorden de Wolven 23 keer en incasseerden ze amper drie tegendoelpunten. Met de ervaren Mike Vanhamel, een dik jaar geleden nog genoemd als reservekeeper bij Anderlecht, staat de defensie als een huis. 

In de Beker van België overleefde La Louvière al drie rondes. Eerst ging Wanze / Bas-Oha (3e amateur) met 0-8 voor de bijl. Daarna moesten ook Sprimont (3e amateur, 2-1) en FC Luik (1B, 2-0) het onderspit delven.

Bron: © Eigen redactie



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.