"Remember Rupel-Boom"

DINSDAG, 31 OKTOBER 2023, 10:16 - TCV
Anderlecht-Online No Image Found

ANDERE Vanavond begint de campagne van Anderlecht voor de Croky Cup. Anderlecht heeft de beker te vaak als een soort van side quest beschouwd met enkele memorabele resultaten in de negatieve zin als gevolg. Ook al liggen deze uitschuivers vanjewelste al even in het verleden, Anderlecht kan toch maar beter bij de les zijn in La Louvière om een nieuw horrorscenario te vermijden. Laat het nu ook net Halloween zijn vanavond.

Anderlecht kroop ook een aantal maal door het oog van de naald. Denk bijvoorbeeld aan de wedstrijd van vorig jaar in Lierse waar Verbruggen de meubelen redde tijdens de strafschoppen. Of de winst, ook met strafschoppen, op URS Centre in 2010 na een 2-2 gelijkspel. Maar het lot was Paars-wit niet altijd goed gezind, ook al speelde het meestal met een sterk elftal tegen lager geklasseerde clubs.
 

Denderleeuw – Anderlecht: 7-5 (na strafschoppen) – 10 oktober, 1998
Anderlecht beleeft moeilijke tijden en neemt afscheid van coach Haan. Het wordt Europees uitgeschakeld en in de competitie bengelt het onderaan. Nadat Jean Dockx en Frank Vercauteren overnemen, komt er stilaan beterschap. Maar in de beker loopt het toch fout. De wedstrijd in Denderleeuw eindigt op 2-2 en na de verlengingen staat het 3-3. In de strafschoppenreeks missen Scifo en Stassin hun elfmeter en de tweedeklasser bekert verder. Voor Anderlecht zou het nog een bijzonder seizoen worden. Het eindigt alsnog derde op een zucht van Genk en Club Brugge.

Anderlecht speelde met zijn A-ploeg, maar Denderleeuw kon ook wel rekenen op ervaren spelers zoals Simmes, Keshinro, Vanderheyden, Van Wambeke en ex-Anderlechtspeler Van Lint.

Opstelling: Zvonko Milojevic, Geoffrey Claeys, Glen De Boeck (Stassin 95'), Olivier Doll, Bertrand Crasson, Lorenzo Staelens, Bart Goor, Enzo Scifo, Alin Stoica (Radzinski 46'), Pär Zetterberg, Ole Martin Aarst

Goals: 1-0 Simmes 35', 1-1 Scifo 62', 1-2' Radzinski 65', 2-2 Keshinro 84', 2-3 Zetterberg 100', 3-3 Keshinro 110'


Anderlecht – Ingelmunster: 1-4 (na verlengingen) – 16 oktober, 1999
Zo goed als een jaar later heeft Anderlecht opnieuw prijs tegen een tweedeklasser. Onder de nieuwe trainer Antheunis is Anderlecht goed begonnen aan de competitie. Het speelt met een sterk elftal tegen Ingelmunster en komt al vroeg op voorsprong via Zetterberg. Maar Anderlecht laat het na om de voorsprong uit te diepen en krijg in minuut 88 het deksel op de neus met de gelijkmaker van Beerens. In de verlengingen countert Ingelmunster Paars-wit kapot en scoort het nog driemaal. Een dieptepunt in de bekergeschiedenis van Anderlecht dat wel kampioen speelt dat seizoen en daarna furore zal maken in de Champions League.

Opstelling: De Vlieger, Crasson, Van Diemen (Scifo 59'), Verstraeten (Soetaers 106'), Oyen, Baseggio, Zetterberg, Goor, Iachtchouk (Brocken 66'), Radzinski, Koller

Goals: 1-0 Zetterberg 7', 1-1 Beerens 88', 1-2 Feys 103', 1-3 Feys 105', 1-4 Degrande 111'


Anderlecht – Geel: 5-6 (na strafschoppen) – 10 november, 2005
Van de succesploeg van Antheunis blijven nog maar enkele namen over, maar toch heeft Paars-wit opnieuw een degelijk elftal met onder andere Jestrovic in de spits. Onder leiding van Vercauteren begint het goed aan de competitie maar in de beker loopt het dus fout tegen tweedeklasser Geel waar ex-speler Peter Maes trainer is. De wedstrijd eindigt op een 0-0 (zelfs na verlengingen). In de strafschoppenreeks blijven beide clubs foutloos totdat de ingevallen Tioté mist en de Kempenaars zich kwalificeren. Anderlecht wordt wel kampioen dat jaar. Tioté brak niet door bij Anderlecht, maar zou wel een mooie loopbaan uitbouwen in Nederland en daarna in Engeland bij Newcastle. Hij speelde 52 interlands voor Ivoorkust en overleed in 2017 aan de gevolgen van een hartstilstand op training.

Opstelling: Zitka, Ehret, Zewlakov, Tihinen, Deschacht, Baseggio (Tioté 106'), Hasi (Kompany 75'), Goor, Jestrovic, Mpenza, Pujol (Vanderhaeghe 100')

Goals: 0-0
 

Anderlecht – Rupel Boom: 1-2 – 26 oktober, 2011
Na een tegenvallende derde plaats, investeert Anderlecht fors met onder andere de komst van Vargas, Jovanovic en Mbokani. Het start goed in de competitie, met onder andere een 5-0 zege tegen Standard, maar in de beker maakt het misschien wel de grootste uitschuiver in de geschiedenis. Het wordt uitgeschakeld door derde klasser Rupel Boom. Anderlecht speelt met een B-elftal. Proto, Wasilewski, Juhasz, Biglia, Kljestan, Jovanovic, Mbokani, Gillet, Kouyaté en Suarez krijgen allemaal rust of zijn er door blessures niet bij.

Anderlecht verliest al snel Vargas aan een zware blessure en komt in minuut 32 op achterstand. De Sutter mist enkele kansen en Rupel Boom verdubbelt zelfs de voorsprong in minuut 82. Verder dan een late tegentreffer van Praet komt Paars-wit niet meer. Maar gezien het elftal dat werd opgesteld, zal men dat niet zo enorm belangrijk gevonden hebben, ook al sprak coach Jacobs van “een diepe ontgoocheling op alle niveaus” op Sporza. Anderlecht zou kampioen worden dat seizoen, de laatste maal onder Jacobs.

Opstelling: Schollen, Deschacht, Wasilewski, Diogo Silvestre (Kabasele 69'), Odoi, Marecek, Praet, Canesin, Vargas (Yakovenko 4'), Kanu (Reynaldo 61'), De Sutter

Goals: 0-1 Beyens 32', 0-2 Mertens 82', 1-2 Praet 89'

Laat ons dus hopen dat deze resultaten geen inspiratie vormen voor de wedstrijd van vanavond, want mits wat geluk bij de loting blijft de Croky Cup de snelste weg naar Europees voetbal.



Bron: © Eigen redactie



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.