Doeltreffend Anderlecht klaart vervelende klus met brio

ZONDAG, 5 NOVEMBER 2023, 15:38 - TCV

WEDSTRIJDEN Anderlecht neemt de drie punten mee naar huis dankzij een 0-3 zege in Cercle Brugge. De eerste helft ging op en neer, maar een goed Paars-wit met een sterke Hazard was zeer doeltreffend via Dolberg en Dreyer. Na rust liet Anderlecht het initiatief aan Cercle. Bij de eerste uitbraak van Anderlecht was het opnieuw raak. Deze maal mocht Stroeykens de trekker overhalen. Daarna legde Anderlecht de wedstrijd dood en bleef de 0-3 op het scorebord staan. Een mooie zege voor Paars-wit tegen revelatie Cercle Brugge.

Cercle liet meteen blijken dat het zijn kans wilde gaan. Anderlecht lag op de loer met Delaney op de plaats van Leoni. In minuut 20 kon Stroeykens uithalen, maar zijn schot was te centraal, even later was Warleson net op tijd om een rebound van Dolberg te verhinderen.

Cercle liet zich niet onbetuigd en Anderlecht moest soms achteruit. Denkey kon zich voor het eerst tonen in minuut 28. Schmeichel kon zijn laag schot uit de hoek halen. Het spel ging op en neer, maar Anderlecht leek over meer venijn te beschikken in de aanval. Dreyer legde goed terug en een sterk spelende Hazard raakte de verste paal met een plaatsbal in minuut 34. Even later was het wel raak. Hazard hield een aantal Cercle-spelers aan de praat en via Dreyer belandde de bal bij Dolberg. De Deen laat zo'n kans zelden liggen dit seizoen en Paars-wit stond op voorsprong.

En het duurde niet lang alvorens die voorsprong werd verdubbeld. Dreyer, de andere Deen in vorm, plaatste de bal na een tikje van Dolberg knap in doel. Dreyer stond net geen buitenspel waardoor Anderlecht - net zoals op Standard - met 0-2 leidde aan de rust. Het moest wel uitkijken, want drie spelers stonden al met geel geboekt. Boterberg was door de VAR zelfs geroepen om de gele kaart van Debast te beoordelen, maar gelukkig bleef de scheidsrechter bij zijn beslissing.

De tweede helft was een goede test na het debacle in Standard. Geknoei achterin, zoals in minuut 50 moest dan wel absoluut worden vermeden. Bij de eerste keer dat Paars-wit prikte na rust was het echter meteen raak. Na een aarzeling bij Daland stond Dreyer schuin voor doel. De Deen bediende Stroeykens die net als vorig weekend scoorde.

Anderlecht slaagde er daarna in om Cercle monddood de maken en liet het balbezit aan de thuisploeg. De Wilde, ex-Anderlecht, schoot eens op doel, maar Schmeichel redde makkelijk. Denkey kon ook eens naar doel trappen toen hij voor het eerst na rust wat ruimte kreeg. In de slotfase werd Vertonghen vervangen, hopelijk geen blessure voor de kapitein.

Een knappe zege van Anderlecht dat na de 0-3 erin slaagde om de wedstrijd dood te maken. Aanvallend kwam het er daardoor zelf nog maar een keer uit via Amuzu. Anderlecht haalt ook nog eens een clean sheet. Volgend weekend wacht de topper in Gent.