"Nu kan ik zeggen: Anderlecht was een fantastische keuze"

VRIJDAG, 17 NOVEMBER 2023, 21:13 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

INTERVIEWS Twee dagen voor de interland tegen Azerbeidzjan gaf Jan Vertonghen een groot interview aan Het Laatste Nieuws, partnerkrant van de Belgische voetbalbond. De verdediger sprak er onder meer over zijn enkelblessure, zijn keuze voor Anderlecht en een mogelijk afscheid.

Over zijn enkelblessure: "Pijn is één ding, het erger maken iets anders"

Vertonghen vertelt hoe hij vorig seizoen vanaf januari last had van zijn enkel. Daardoor voelde hij zich een half jaar geleden niet goed in zijn vel en twijfelde hij over voortdoen. "De play-offs missen was een geluk bij een ongeluk. Die lange pauze heeft me goed gedaan", verwijst hij naar het feit dat Anderlecht eind april al klaar was. Vertonghen vertelt dat hij hierdoor aan die enkel kon werken en dat hij nu weer goed aanvoelt. "Behalve vorige week dan", lacht hij.

De vraag die velen zich de voorbije week stelden: deed Vertonghen er goed aan om tegen Gent te spelen? "Ik heb advies gevraagd aan vier dokters: twee bij Anderlecht en twee van de nationale ploeg", aldus Vertonghen. "Pijn is één ding, het erger maken is iets heel anders. Volgens hen zou ik het 'normaal gezien' niet erger maken. Als je de pijn kan verdragen, kan je spelen. Dat was het geval."

Vertonghen zegt dat hij elke wedstrijd wil spelen, zowel bij Anderlecht als bij de nationale ploeg. "Ik voel me verantwoordelijk voor de mensen van Anderlecht. Dus als het kan, speel ik."

Over zijn keuze voor Anderlecht: "Familiaal en sportief nu super gelukkig"

Vertonghen blikt ook nog even terug op zijn transfer van Benfica naar Anderlecht. Die was emotioneel moeilijk, doordat zijn gezin van de ene op de andere dag moest verhuizen. "Maar nu kan ik zeggen: ik heb een fantastische keuze gemaakt." Vertonghen ziet hij zijn vrouw en kinderen hun draai hebben gevonden in België en voelt zich zelf prima bij Anderlecht.

"We hebben echt een toffe groep. Tegenwoordig heb ik heel veel plezier in het voetbal. Het meeste in jaren op clubniveau. Dat zie je ook op het veld, denk ik", aldus Vertonghen. "Zowel sportief als familiaal ben ik momenteel super gelukkig."

Over stoppen met voetballen: "Wil niet op besluit moeten terugkomen"

Vertonghen heeft bij Anderlecht nog een contract tot eind dit seizoen. Hij liet al weten was in de vroege lente te beslissen of hij dan ook stopt, dan wel nog verder gaat. Waarom dan pas? "Als ik een beslissing neem, wil ik naar niet op moeten terugkomen", aldus Vertonghen. Hij vertelt dat Anderlecht in december of januari dus niet met een nieuw contract op de proppen moet komen. "Ik heb echt tijd nodig om de beslissing te nemen die juist is voor mezelf en mijn gezin." Vertonghen zegt dat zijn beslissing ook zal afhangen van eventuele lichamelijk ongemakken, zoals dus met zijn enkel.

Voor Anderlecht is het natuurlijk niet eenvoudig om zo lang te wachten. Wat als de club op zeker speelt en een andere verdediger aantrekt? "Anderlecht moet doen wat het beste is voor hen", is Vertonghen duidelijk. "Mijn band met Anderlecht is héél goed."

Hoe dan ook gaat Vertonghen ervan uit dat Anderlecht zijn laatste club wordt. "Dat kan ik toch met enige zekerheid zeggen."

Bron: Het Laatste Nieuwsanderlecht-online forum