Genk: "We beraden ons over stappen om match aan te vechten"

ZONDAG, 24 DECEMBER 2023, 08:48 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

INTERVIEWS Racing Genk lijkt van zin de nodige stappen te ondernemen om de wedstrijd te herspelen. "Als ik me niet vergis, moet de wedstrijd herspeeld worden omdat de regels fout worden toegepast", vertelde coach Wouter Vrancken na afloop. Precedenten uit het verleden geven de Limburgers alvast hoop.

Een officieel bericht van Genk is er nog niet, maar hun officiële website sluit het wedstrijdverslag af met deze woorden: 'De club beraadt zich momenteel over verdere stappen om deze wedstrijd aan te vechten.'

Regels fout toegepast = herspelen

Heeft een mogelijke vraag tot herspelen een kans? Wat hierbij van tel is, is of de regels foutief zijn toegepast, dan wel dat er een menselijke fout gebeurd is en de VAR en de scheidsrechter de inlopende Yari Verschaeren niet zagen. Dat laatste is vergelijkbaar met de afgekeurde goal van Club Brugge in Mechelen wegens buitenspel. Toen was er een verdediger ook niet opgemerkt.

Maar als de wedstrijdleiding Verschaeren wel opgemerkt heeft en zodus de regels foutief toepaste, is de kans op herspelen groot. De communicatie tussen de VAR en de scheidsrechter kunnen hier doorslaggevend zijn.

Enkele precedenten

Sporza vond intussen enkele vergelijkbare fases uit het verleden. Tijdens een WK-kwalificatiewedstrijd tussen Oezbekistan en Bahrein in 2005 gaf de scheidsrechter de bal eveneens aan de foute (verdedigende) ploeg nadat een speler te snel was ingelopen. De FIFA liet het duel herspelen. In een EK-kwalificatieduel tussen de Noorse en Engelse U19 in 2015 gebeurde iets gelijkaardigs. De UEFA liet het duel herspelen vanaf het strafschopmoment.

In België besliste de KBVB ooit om het duel tussen Virton en Beerschot te herspelen en een scheidsrechterlijke fout. Na een lange juridische strijd beslisten beide ploegen echter hiervan af te zien omdat op het moment dat de finale uitspraak viel er voor hen beiden niets meer op het spel stond. Zowel Beerschot als Virton kregen een forfaitnederlaag op de tabellen.

Bron: © Eigen redactie



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.