Slechts 28 procent strafschoppen correct verlopen

WOENSDAG, 27 DECEMBER 2023, 11:51 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

ANDERE Als de regels omtrent het inlopen van andere spelers bij strafschoppen strikt worden toegepast, dan had elke van de veertien dit seizoen al gemiste strafschoppen hernomen moeten worden. Dat vlooide Het Laatste Nieuws uit. Sterker nog: in totaal verliep slechts bij 28 procent van alle strafschoppen dit seizoen in 1A alles correct.

Het Laatste Nieuws zocht de voorbije dagen de beelden op van alle 57 strafschoppen die dit seizoen al werden getrapt in 1A (die van gisterenavond tijdens Club Brugge - Union zit niet in het onderzoek). Wat blijkt: bij de veertien gemiste strafschoppen liep er telkens een verdediger te snel het strafschopgebied in. Volgens het reglement betekent dat hernemen.

Wat betreft de 43 omgezette strafschoppen is in 27 gevallen te zien hoe een teammaat van de doelpuntenmaker te snel het strafschopgebied inrent. Ook hier: het reglement zegt hernemen. 

Slechts bij twaalf van de omgezette strafschoppen verliep alles correct. Bij vier elfmeters waren de beschikbare beelden niet duidelijk genoeg om uitsluitsel te geven. Conclusie: slechts 28 procent van alle strafschoppen dit seizoen werden volgens de letter van het reglement correct getrapt, aldus Het Laatste Nieuws. 72 procent dus niet en hadden strikt genomen opnieuw getrapt moeten worden. Wat niet gebeurde.

Regels versus richtlijnen

Tim Pots, oud-scheidsrechter en nu analist voor Het Laatste Nieuws, legt uit dat de FIFA een gedoogbeleid voert. "Je hebt de regels en je hebt de instructies", zo vertelt Pots. "Als de strafschop erin gaat en iemand loopt in zonder dat die invloed heeft op het resultaat, dan is de scheidsrechters geïnstrueerd om niet in te grijpen."

Het is maar even luidop denken: maar zouden scheidsrechter Nathan Verboomen en VAR Jan Boterberg misschien geoordeeld hebben dat de te vroeg inlopende Verschaeren en Stroeykens geen inlvoed hadden en doelpuntenmaker Fadera wel? En kunnen we dan spreken over interpretatie of over foutief toepassen van de reglementen? Hoe dan ook: bovenstaande cijfers en de FIFA-richtlijn openen alleszins de deur voor nog meer en genuanceerder debat.

Bron: © Eigen redactie



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.