Mbokani schiet Anderlecht naar Champions League

DINSDAG, 28 AUGUSTUS 2012, 22:47 - Michaël

Na zes lange jaren wachten mag het Astridpark zich nog eens opmaken voor de Champions League. Anderlecht versloeg AEL Limassol met 2-0, maar stelde het geduld van de supporters en technische staf wel lang op de proef.

Bloed bij doelman Proto en zweet en tranen van opluchting bij elf spelers, zeven bankzitters en honderdduizenden supporters. Meer woorden zijn er op dit ogenblik niet nodig. Anderlecht speelt Champions League! Zo kunnen we het op dit moment het beste samenvatten.

Anderlecht deed er echter wel lang over om tot scoren te komen, pas in de 81ste minuut maakte Dieumerci Mbokani de verlossende 1-0. Kort voor tijd zette Aleksandr Iakovenko de eindstand op het scorebord.

Paars-wit had gedurende de hele wedstrijd een overwicht, maar in het Cypriotische strafschopgebied wisten de troepen van Van den Brom zich geen raad met de kansen.

Het stug verdedigende AEL Limassol kwam er voor de rust een paar keer gevaarlijk uit. De beste kans van de eerste helft was voor Rui Miguel, die in riante positie op doelman Silvio Proto stuitte. Na de pauze vocht Anderlecht tegen zichzelf en tegen de klok.

Ondanks enkele goede kansen (schot van Guillaume Gillet op de lat) wilde de bevrijdende treffer niet vallen, totdat opnieuw Mbokani, de man van het doelpunt op Cyprus, en Yakovenko in de slotfase alsnog toesloegen. Daardoor heeft Van den Brom kunnen voldoen aan de eis van de Brusselse clubleiding en speelt de club voor het eerst sinds zes jaar weer in de groepsfase van de Champions League. (NOS)