Officiële cijfers bewijzen: Anderlecht vaakst benadeeld door VAR

VRIJDAG, 9 FEBRUARI 2024, 21:00 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

ANDERE Het Nieuwsblad kreeg deze week de uiterst geheime gegevens uit het Referee Information System (RIS), het computersysteem waarmee onze scheidsrechters op basis van data worden beoordeeld en geanalyseerd, te pakken. Daaruit blijkt dat Anderlecht tijdens de eerste twintig speeldagen het vaakst benadeeld werd door de VAR.

De scheidsrechterscommissie maakt na iedere wedstrijd een rapport op over de prestaties van de scheidsrechters en de VAR. Deze gegevens zijn strikt geheim. Iedere scheidsrechters krijgt alleen zijn eigen rapport te zien. De scheidsrechtersbazen zijn de enigen die alles mogen inkijken. Het Nieuwsblad kreeg nu de gegevens van de eerste twintig speeldagen van dit seizoen te pakken (alles voor Nieuwjaar). 

De gegevens bevatten ook het aantal keren dat een club bevoor- en benadeeld werd door de VAR. Wat blijkt? Anderlecht is samen met Charleroi het vaakst benadeeld: drie keer. Twee keer ging het om een strafschopfase, één keer om een rode kaart. Daartegenover staat dat paars-wit ook één keer in het voordeel was (rode kaart). Netto komt dit dus neer op -2. Racing Genk haalt hetzelfde netto-cijfers: nul keer voordeel, twee keer nadeel (telkens rode kaart).

De club die het vaakst in het voordeel was, is OH Leuven. Drie keer. Daarna volgen Gent en Charleroi. De twee Brugse clubs waren nooit in het voordeel. Alle andere clubs telkens één keer. Vijf Clubs werden tijdens de eerste twintig wedstrijden van het seizoen nooit benadeeld door de VAR: Gent, OH Leuven, Antwerp, Standard en RWDM. 

In totaal ging de VAR veertien keer de mist in tijdens de eerste twintig speeldagen. Twee keer bij een doelpunt, vier keer bij een strafschopfase en acht keer bij een rode kaart.

Lees hier het volledige artikel van Het Nieuwsblad met alle cijfers.

Bron: © Eigen redactieanderlecht-online forum