Anderlecht op de valreep voorbij Club Brugge

ZONDAG, 25 FEBRUARI 2024, 15:43 - TCV

WEDSTRIJDEN Anderlecht heeft sinds lang nog eens gewonnen op het veld van Club Brugge. Hoewel het zeker niet de mindere was in het spel, kwam het op achterstand door een goal van Jutgla. Anderlecht speelde toonde het meeste initiatief, maar het kwam pas tien minuten voor tijd verdiend op gelijke hoogte na een kopbal van invaller Vazquez. Brugge reageerde, maar het was een andere Zuid-Amerikaan die Anderlecht de zege bezorgde. De net ingevallen Angulo gleed een bal van Dreyer in doel. Anderlecht geeft met deze zege zijn visitekaartje af voor de Play-Offs.

Zoals verwacht een fel begin van de wedstrijd, maar zonder echte kansen. Vetlesen plaatste de eerste mogelijkheid en halve meter over in de tiende minuut. Voor het kwartier toonde ook Anderlecht zich voor het eerst, maar de 0-1 werd afgekeurd vanwege eerder buitenspel. Na een slechte pass van Vertonghen leek Club een grote kans te krijgen, maar Skov Olsen bediende Nusa veel te hard.

Even later stond het toch 1-0. Vanaken kon te makkelijk doorkoppen en ook Jutgla werd te laat opgemerkt zodat de Spanjaard naast Schmeichel in doel kon schuiven. Anderlecht reageerde met een hard schot van Stroeykens. Net voor het half uur werd een tweede Paars-witte goal afgekeurd. Een kwieke Dolberg scoorde op aangeven van Hazard, maar Thorgan had de bal in een duel met de arm gespeeld.

Het spel ging op en neer. Jutgla schoot in minuut 31 net naast na balverlies van Dreyer. In het laatste kwartier werd het slordiger bij beide teams waardoor het enige noemenswaardige een poging in het zijnet van Sardella was. Anderlecht stond achter aan de rust, maar was niet de mindere. Club profiteerde optimaal tijdens zijn beste vijf minuten.

Twee minuten na rust kreeg Hazard dé kans op de gelijkmaker. Augustinsson zette voor, maar Hazard wilde zijn kopbal te veel plaatsen waardoor de bal naast doel belandde. Lambrechts liet daarna na om Vetlesen met geel te bestraffen. Leoni kwam Verschaeren in minuut 51 vervangen die te veel last had van een contact aan het dijbeen voor rust.

Anderlecht probeerde regelmatig te prikken. Mignolet moest opletten op een strak schot van Dolberg in minuut 54. Daarna volgde opnieuw een periode van minder gevaar. Anderlecht speelde slordig en kwam er moeilijker uit. Pas in minuut 75 kreeg Club een eerste kans na rust. Jutgla kon trappen uit de draai, maar Vertonghen stond in de weg van het schot. Riemer probeerde het met twee spitsen en hoge flanken na de invalbeurt van Vazquez. Patris, die ook was ingevallen, bediende Hazard die tien minuten voor tijd Vazquez bereikte. De Argentijn werkte de knappe aanval mooi af met het hoofd.

Club Brugge reageerde nu wel, maar Patris en Vertonghen stonden in de weg. Anderlecht kreeg het na de gelijkmaker plots moeilijk terwijl het na rust volledig de controle had. Na een slordige pass van Patris moest Debast goed ingrijpen. Daarna moest Schmeichel tweemaal redding brengen en Patris kon net Vanaken stuiten. Maar Anderlecht prikte nog eens tegen. Dreyer kreeg de bal voorbij iedereen en Mignolet. Angulo stond na een lange loopactie paraat en de invaller gleed de bal in doel. Zo pakt Anderlecht op de valreep hun eerste zege in Brugge sinds 2018 en die zege is niet onverdiend te noemen.

Met resterende wedstrijden tegen Eupen, RWDM en Kortrijk in het verschiet mag Anderlecht geen punten meer verspelen in de competitie. Vertonghen is geschorst tegen Eupen. En wat met de wedstrijd tegen Genk? Zal Paars-wit die wedstrijd alsnog moeten herspelen?