Wisselvallig Anderlecht wint met kleinste verschil

ZONDAG, 3 MAART 2024, 20:35 - TCV

WEDSTRIJDEN Anderlecht heeft met 1-0 gewonnen tegen Eupen. Het begon sterk en scoorde via Hazard. Anderlecht leek op weg naar een ruime zege, maar na een kwartier was het vet al van de soep. Het liep plots stroef en Paars-wit speelde slordig in de zone van de waarheid. Ook na rust kon Anderlecht nog zelden dreigen. De krappe voorsprong zorgde voor de nodige nervositeit, maar Eupen beschikte over te weinig offensieve kwaliteiten om de gelijkmaker te scoren. Anderlecht is meteen gewaarschuwd voor de resterende wedstrijden tegen RWDM en Kortrijk.

Anderlecht bracht een mooie proloog in de vorm van een boodschap voor Kristoffer Olsson die eerder werd getroffen door een nog onbekende hersenaandoening. In minuut twintig zou ook nog een applaus volgen voor de ongelukkige Zweed.

Na warempel vijftien seconden had Hazard al kunnen scoren, maar hij slalomde te veel. In minuut negen kwam Paars-wit wel op voorsprong. Het veroverde de bal op het middenveld en Dreyer bediende gepast Hazard die met overtuiging afwerkte. Niet veel later had Slonina een goede redding nodig op een plaatsbal van Dreyer. Anderlecht combineerde met vertrouwen.

Anderlecht loste na het kwartier het gaspedaal en Eupen dreigde voor het eerst met een schot van Keita. Paars-wit kreeg nog een goede kans op de 2-0, alweer na een uitbraak. Hazard bediende op zijn beurt Dreyer, maar de Deen krulde de bal naast. Anderlecht liet zich stilaan in slaap wiegen. In minuut 34 kregen de bezoekers hun grootste kans van de wedstrijd, maar Pantovic kopte over. Anderlecht mocht niet helemaal in slaap vallen. Dolberg ging voorbij Slonina, maar hij bevond zich op de achterlijn waardoor de bal kon worden ontzet, maar echt dreigen kon Anderlecht niet meer voor de rust.

Eupen begon de tweede helft met vertrouwen. Gattoni stak net een teen tegen een rebound van Emond die daardoor tegen de lat trapte. Anderlecht probeerde om de wedstrijd weer in handen te nemen en het kreeg enkele corners. Hazard trapte na een van die corners een meter naast. Anderlecht speelde slordig waardoor ook de laatste pass ontbrak en Dolberg bijvoorbeeld niet in stelling kon worden gebracht.

In minuut 67 moest Schmeichel gepast ingrijpen op een hard schot. Een kwartier voor tijd trapte ook Sardella hard op doel, maar Anderlecht kon zonder een tweede doelpunt niet gerust zijn. Riemer haalde tien minuten voor tijd zijn landgenoten Dreyer en Dolberg naar de kant voor Angulo en Vazquez. Even later vierde ook Delaney zijn terugkeer. Angulo zette zich goed door op de flank, maar zijn pass bereikte niemand.

In de slotfase drong Eupen aan en bleef het spannend door de krappe voorsprong. Palsson kopte op een corner niet ver naast. Anderlecht prikte nog eens voorzichtig, maar het schot van Verschaeren werd geblokt. Ondanks de nodige zenuwachtigheid speelde Anderlecht de wedstrijd zonder al te veel concrete problemen uit.

Drie punten dankzij de sterke start onder de leiding van Hazard. De rest is om best te vergeten, al zal Riemer daar waarschijnlijk anders over denken.