Match tegen Genk wordt niet herspeeld volgens BAS

DINSDAG, 5 MAART 2024, 17:36 - TCV
Anderlecht-Online No Image Found

ANDERE Het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) heeft beslist dat de wedstrijd tussen Anderlecht en Genk niet wordt herspeeld. Het oordeelde dat noch de Disciplinaire Raad, noch de Evocatiecommissie van de KBVB bevoegd is om een beslissing te nemen in de zaak. "Er valt nergens een inbreuk tegen de spelregels te weerhouden", aldus het BAS. "Het is een onzorgvuldigheid in de beoordeling van een welbepaalde fase.

Hiermee komt er dan ook een einde aan deze affaire aangezien Genk eerder had gezegd dat ze niet naar de burgerlijke rechtbank zouden gaan. Hierdoor blijft Anderlecht dus de 2-1 zege behouden en blijft het op acht punten staan van leider Union.

Lees hieronder de volledige verklaring van het BAS

“Het feit dat de VAR geen oog heeft gehad voor de spelers van Anderlecht maakt geen fout uit tegen de spelregels, maar betreft een onzorgvuldigheid in de beoordeling van een welbepaalde spelsituatie. Niet alleen is dit een feitelijke beoordeling maar wanneer de VAR dit advies dan meegeeft aan de hoofdscheidsrechter en deze laatste volgt dit, is dat ook zijn finale beslissing over een spelfeit. En valt er hier nergens een inbreuk tegen de spelregels te weerhouden.”

“Het loutere feit dat de beoordeling van deze specifieke spelfase foutief was, doet geen afbreuk aan het feit dat dit een beoordeling blijft met betrekking tot een spelfeit.”

“Voetbalclubs moeten beseffen dat scheidsrechters geen robots zijn en net als voetballers zelf fouten maken (doelkans missen, strafschop missen) die inderdaad een impact kunnen hebben op het verloop van een wedstrijd maar deze fouten zijn nu eenmaal niet uit te sluiten in het dynamisch gebeuren van een voetbalwedstrijd.”

“Het is maar al te gemakkelijk om achteraf commentaar en kritiek te geven, na de beelden verschillende malen te herbekijken en liefst dan nog in slow motion, vanuit zijn of haar zetel.”

“De dynamiek van het voetbal maakt dat zaken in enkele flitsen, zelfs seconden gebeuren en dat men niet kan en mag verwachten van een scheidsrechter dat hij, zeker gelet op de vaak hectische omstandigheden waarin hij een beslissing dient te nemen, als een soort übermensch alles moet en kan zien.”

Het ingesteld beroep van Racing Genk, op haar beurt, is weliswaar ontvankelijk doch ongegrond nu uit de toetsing door het BAS volgt dat de beslissing van het PRD niet op kennelijk onredelijke wijze is tot stand gekomen maar daarentegen weloverwogen was in het licht van de voor haar aangebrachte feitelijke gegevens.”

Anderlecht: tevreden, maar geen commentaar

In een reactie stelt Anderlecht tevreden te zijn met de uitkomst, maar verder wil de club geen commentaar kwijt. Het wil zich nu focussen op de laatste twee matchen van de reguliere competitie en de play-offs die volgen.



Bron: Het Laatste Nieuws



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.