Wat kunnen we verwachten van RSCA-FCB?

VRIJDAG, 17 MEI 2024, 10:24 - D.A.B.
Anderlecht-Online No Image Found

WEDSTRIJDEN Zondag staan Club Brugge en Anderlecht oog in oog in de race om de titel. De verliezer van deze wedstrijd mag de trofee vergeten. Bij een gelijkspel, blijven beide ploegen in de running al heeft Anderlecht dan een duidelijk voordeel. Tenslotte is er ook nog Union, dat kans blijft maken. Wat kunnen we zondag verwachten?

Eerst en vooral is Brugge aan een indrukwekkende reeks wedstrijden bezig, al dienen we er toch een kanttekening bij te maken. Van de laatste vijf partijen, verloor Brugge er eentje (tegen Fiorentina) en speelde het twee maal gelijk (Fiorentina en Union). Het won ook twee maal (Genk en Antwerp). Het heeft bij het scoren van de openingsgoals ook een paar keer het geluk aan hun zijde gehad, wat het wedstrijdverloop aangezien vergemakkelijkte. Maar het verschil tegenover het begin van de play-offs begint zich wel af te tekenen. Vooral in de eerste wedstrijden maakte Club indruk. In de laatste twee ging het een pak moeizamer (met de hakken over de sloot tegen Antwerp en een fel bevochten gelijkspel tegen Union). De Bruggelingen lijken in het slot van de wedstrijd stilaan vermoeid te geraken.

Tenslotte heeft ook Brugge wel wat blessurelast. Thiago viel langdurig uit en dat verandert toch de spelwijze van blauw-zwart vermoeden we. Het sterke en boomlange aanspeelpunt in de spits is er niet meer. Het zal Nicky Hayen dwingen om Jugtla in de spits te plaatsen en te schuiven op de flank. Al hoeft dat misschien geen probleem te zijn, aangezien het net de flanken waren die het de afgelopen wedstrijden toch wat lieten afweten, al deden de invallers het amper beter. Tenslotte is ook de impact van het verlies van Meijer duidelijk gebleken in de afgelopen wedstrijden. 
Skov Olsen besliste dan weer de match tegen Union en scoorde eerder dit seizoen ook al in het Lotto Park. De Deen zal aartsgevaarlijk zijn, maar zal vermoedelijk geen volledige match aankunnen. Mogelijk wordt hij als joker gebruikt in de tweede helft, om Anderlecht dat beperkt zit in wisselspelers, extra pijn te doen.

Anderlecht loopt eigenlijk een relatief gelijkaardig parcours. Het speelde weliswaar geen Europees, maar in de laatste vijf wedstrijden behaalde het eveneens één verlies (Genk), twee gelijke spelen (Cercle en Union) en twee overwinningen (Cercle en Genk). Het kan vooral bouwen op een sterke thuisreputatie waarin het efficiënt en defensief solide acteert, zonder puntenverlies vooralsnog. We trappen dan ook een open deur in door te stellen dat Club het sowieso lastig zal krijgen in het Lotto Park. 

Anderlecht sukkelt echter wel met een pak afwezigen: sterspeler Hazard is langdurig out en dat scheelt toch balvastheid en creativiteit. Het kan met de terugkeer van Amuzu echter wel snelheid inbrengen, ideaal voor de tegenaanval. Gelukkig genoeg hoeft paars-wit niet te winnen zondag - wat een wereld van verschil betekent - en kan het zich dus permitteren om te loeren op de tegenaanval. Maar wordt Amuzu ingebracht als joker of start hij? Want 90 intense minuten kan de winger waarschijnlijk nog niet aan, net als Verschaeren.
Het verlies van Vertonghen werd defensief gezien goed opgevangen door Gattoni, al komt er nu meer druk op Debast om van achteruit uit te verdedigen; al dan niet met een lange bal. Debast zal dus zeker onder druk worden gezet. Ashimeru deed het goed tegen Union en zal gemist worden, zeker als invaller, omdat ook Delaney geschorst is. En daar wringt misschien wel het schoentje: Anderlecht kan slechts beperkt wisselen zonder kwaliteitsverlies, het is beperkt om te switchen naar andere spelsystemen en het ontbreekt waarschijnlijk fysieke (defensieve) stootkracht op het middenveld. Benieuwd hoe Riemer dat allemaal zal oplossen: Vazquez, Leoni (die mogelijk ook gewoon start en dan valt Amuzu in) en vermoedelijk ook Angulo zullen zeker moeten invallen. Wie nog?

Tenslotte is er ook nog Union, dat eerder op de dag speelt. Indien de Unionisten niet winnen, kan Anderlecht kampioen worden bij winst. Gaat paars-wit in dat geval all-in durven gaan? Stel dat Union wint, gaat Brugge dan all-in gaan met het risico om op een dodelijke tegenaanval te lopen en naar de derde plaats te zakken? Antwoorden vanaf zondagmiddag...

Bron: © Eigen redactie