Anderlecht wint met het kleinste verschil

ZONDAG, 27 AUGUSTUS 2006, 22:22 - Michaël

RSCA – Club, er werd veel van verwacht maar het werd een gesloten wedstrijd met veel inzet en veel duels. Wel trok Anderlecht aan het langste eind en kon het winnen met 1-0 . Het was alweer Tchité die RSCA de drie punten bezorgt.

De eerste verrassing kwam er al voor de aanvang van de wedstrijd: Frutos stond noch op het veld, noch zat de Argentijn op de bank. Hij moest plaatsnemen op de tribune. De geruchten over een mogelijke nieuwe blessure doken meteen op... Franky gaf trouwens de voorkeur aan Vanden Borre in plaats van Legear. Vooraan begon paars-wit met Tchite, Hassan en Boussoufa. Biglia en Vanderhaeghe liepen centraal op het middenveld.

Het was Anderlecht dat het initiatief nam en Brugge liet begaan. Maar tot veel kansen kwam het niet en beide doelmannen bleven werkloos. Pas na 10 minuten was er wat actie: een verre ingooi, maar Tchite schoot over. Enkele minuten later was het toch even oppassen geblazen op de kant van Anderlecht toen Englebert kon doordringen, maar Deschacht kwam goed tussen. Het eerste echte doelgevaar stond echter op de naam van Brugge. Salou kon goed afleggen, Englebert met een schot uit de tweede lijn waar Zitka het best moeilijk mee had. Onmiddellijk erna beging Blondel een stevige overtreding op Biglia en kreeg terrecht geel voor deze aanslag. Na 20 minuten kwam Anderlecht dicht bij de openingstreffer na een foutje in de Brugse verdediging. Tchité kon alleen met de bal naar doel gaan maar Stijnen kwam goed uit en werkte de bal weg. In het tweede deel van de eerste helft viel er buiten enkele vrije trappen niet veel te beleven. In de eerste helft was het een besloten topper waarin beide doelmannen amper werk hadden en de bal vooral in het middenveld rondgespeeld werd.

De 2e helft begon helemaal anders. De Boeck liet voor de aanvang weten dat ze gingen opassen voor de counters van Brugge en zelfs meer actie gingen ondernemen. Maar het was omgekeerd: het was Brugge dat de acties ondernam. De eerste echte actie van de 2e helft kwam van Brugge dat via Salou probeerde te dreigen, maar weer zat Deschacht er goed tussen. Dan uit het niets en totaal onverwacht valt de 1-0: Brugge leidt balverlies en Anderlecht kan er van profiteren. Hassan kan 3 verdedigers passeren en de bal tot bij Tchite brengen die de bal binnentikt: 1-0.

Brugge leek wat van slag te zijn en kon nog moeilijk dreigen. Een vrije trap wijkt af op Vanderhaeghe, maar brengt gelukkig Zitka niet in gevaar. Daarna was het weer Anderlecht dat met Boussoufa en Tchité bleef dreigen. Maar de Congolees besloot naast nadat Stijnen goed uitgekomen was. Het doelpunt heeft de match wel doen openbreken en de kansen volgden mekaar snel op, ook voor Brugge. Daarom bracht Vercauteren Van Damme in het veld en Hassan kon gaan rusten. Maar ondanks de extra verdediger was het toch Brugge dat kon dreigen, maar een sterk keepende Zitka kon de gelijkmaker uit de netten houden. Wel kwam Brugge beter en beter in de wedstrijd en zette het Anderlecht onder druk door bijna constant op het paars-witte deel van het veld te voetballen. Het onbrak Anderlecht op dit ogenblik aan initiatiefnemers. Wel kwam Vanden Borre nog dicht bij een kans maar de jonge speler knalt over.

10 minuten voor het eindsignaal brengt Vercauteren Legear in voor Vanden Borre. Maar het helpt niet veel en Tchité staat er in de spits vaak alleen voor en kan zo amper dreigen. Met nog 6 minuten te spelen en een 1-0 was het bang afwachten op het fluitsignaal. Op 2 minuten van het einde was het dan bijna zo ver: Brugge kon doorbreken en Van Damme geraakte er niet bij, maar een superreflex van Zitka redde Anderlecht van de gelijkmaker. Direct na de dreiging ging Boussoufa er vandoor, maar werd foutief afgestopt: geel voor Englebert.

De extra tijd is ingegaan en het bleef bang afwachten want Brugge bleef de bal opeisen en kon blijven dreigen. In de laatste seconden kreeg Brugge nog een vrije trap en iedereen van Anderlecht schoof naar achteren om te verdedigen. Maar de scheidsrechter besloot af te fluiten, en zo blijft Anderlecht alleen op kop met 6 punten voorsprong op Brugge. Man van de wedstrijd is Zitka, die Anderlecht recht gehouden heeft.