Hasi: "Kritiek is terecht"

ZATERDAG, 22 AUGUSTUS 2015, 07:36 - emjomi
Anderlecht-Online No Image Found

WEDSTRIJDEN - INTERVIEWS De ruit van Besnik Hasi werkt niet. Dat werd de voorbije wedstrijden duidelijk. Hasi legt uit waarom hij in de eerste plaats voor dit syteem koos. Maar hij geeft ook toe dat het niet het gewenste resultaat opbrengt. 

"Ik wilde dit seizoen dominanter voetbal brengen", legt Hasi uit, "Maar ik verloor met Mitrovic een spits die goed was voor twintig goals. Zo iemand heb ik niet meer; geen van mijn spitsen maakt twintig goals per seizoen. Om dat te compenseren koos ik voor twee spitsen."

Ook de flanken maakten geen goals, dus vond Hasi die niet meer nodig: "Vorig jaar maakten mijn flanken samen niet eens vijf doelpunten. En ik wou Tielemans hoger schuiven. Dat alles kwam dat ik tot een ruit kwam met twee spitsen en een ruit op het middenveld. Tijdens de voorbereiding werkte dat heel goed. Tegen Lazio zelfs perfect en tegen AA Gent was het een halfuur sterk. Maar inderdaad er zijn tekortkomingen."

Defour

In de nieuwe veldbezetting is Steven Defour onzichtbaar: "Dat vindt Steven ook. Hij vindt van zichzelf dat hij geen impact heeft op de ploeg. We moeten uitzoeken of dat aan het systeem ligt." Defour voor de defensie opstellen is ook geen optie volgens Hasi: "Hoeveel kopduels zal hij dan winnen?"

Gillet vsDendoncker

Tijdens de eerste helft koos Hasi voor Guillaume Gillet en niet voor Leander Dendoncker: "Omdat Gillet het op die positie uitstekend deed de voorbije weken", was de uitleg van de coach. 
En wat met de 'kaart van de jeugd trekken' ? De keuze voor Gillet is allerminst opmerkelijk. "Het is al te makkelijk om altijd spelers van de toekomst op te stellen. Ik geeft toe dat de posititie van centrale verdediger misschien niet de beste is van Dendoncker, maar ik wil er toch aan herinneren dat hij in de A-kern is gekomen uitgerekend als centrale verdediger. Wees gerust: Dendoncker zal de komende weken een stevige concurrent worden voor de plaats van verdedigende middenvelder."

Ruit

De ruit werkt dus niet, maar wil dat zeggen dat Hasi afstapt van zijn huidig systeem? "Toen we na de rust in Oostende zijn afgestapt van dat systeem, hadden we weliswaar meer controle, maar was het ook niet perfect. We zullen zien", laat de coach nog niet in zijn kaarten kijken voor morgen. 

Kara enObradovic

Kara Mbodj was ronduit slecht tegen Oostende, ook Obradovic haalt zijn niveau van bij KV Mechelen nog niet.
"Ik heb het zelf meegemaakt", zegt Hasi, "In België overstappen naar Anderlecht doet wat met je. Een binnenlandse transfer naar Anderlecht is anders dan naar om het even welke club. Kara komt er wel. Hetzelfde voor Obradovic, ander systeem, ander ritme, andere druk, andere manier van doen, hier. Ook hij moet zich nog even kunnen aanpassen."

Okaka

Wie ook niet meteen aan de verwachting voldoet is Stefano Okaka :"Hij viel niet goed in tegen Oostende", geeft Hasi toe, "Fysiek groeit hij. Okaka is een werkende spits die graag veel mensen ziet aansluiten om dan te kaatsen en die spelers te laten voetballen. Maar hij zal er geen twintig maken. En zoals ik al zei: daarom wil ik met twee spitsen spelen."

Kritiek

De laatste week kreeg Hasi, de eerste keer sinds hij T1 is,  heel veel kritiek over zich heen, maar de coach aanvaard die kritiek. 
"Als de kritiek volgt op een wedstrijd zoals die tegen Oostende, aanvaard ik die. Ze is terecht. Ik kan enkel nog harder werken en oplossingen vinden voor de problemen."

Supporters

Met alle gebeurtenissen van deze week is het afwachten hoe het publiek zondag gaat reageren. Hasi en de ploeg zijn er klaar voor: "We zullen zien. Er zal veel druk zijn. Maar ik heb het volste vertrouwen in mijn groep; Er is deze week hard getraind, de rangen werden gesloten. Het zou wel eens kunnen dat we sterker uit deze periode komen. Misschien is het moment gekomen dat we rechtstaan."



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.