Euro 2016: Wilmots het icoon van de Belgische afgang

ZATERDAG, 2 JULI 2016, 02:06 - Skyhawk
Anderlecht-Online No Image Found

WEDSTRIJDEN - ANDERE België is uitgeschakeld op Euro 2016. De Rode Duivels speelden andermaal zonder duidelijk plan en werden door het bescheiden Wales naar de uitgang geduwd. De gouden generatie mist hierdoor een unieke kans op een EK finale. Wilmots weigert voorlopig op te stappen.

België speelde met een jonge nooddefensie. Denayer en Lukaku kwamen in de ploeg voor Vertonghen en Vermaelen. Aanvankelijk was er geen probleem. België startte verschroeiend en kon na zes minuten al op voorsprong gekomen zijn. Drie uitstekende kansen op een rij gingen er niet in. Even later kon Nainngolan aanleggen vanop afstand. Hij knalde het leer tegen 107km/u in de winkelhaak. België kon nu zijn favoriete spelletje gaan spelen: counteren. Maar dat pakte wel even anders uit. De Belgen lieten de bal meteen aan Wales en zakten diep in (op orders van Wilmots?). Er werd geen druk gezet op de bal en zo groeiden de Welshmen in de wedstrijd. Het onvermijdelijke gebeurde zo: Williams kopte de bal tegen het net na een corner: 1-1.

Na de rust werd het helemaal duidelijk dat België eigenlijk geen plan noch spelsysteem heeft. Wilmots viel terug op zijn mislukte experiment van tegen Italië: Fellaini kwam erin en Carrasco moest wijken. Nainggolan werd zelfs spelmaker. De Belgen trokken dankzij hun individueel talent nog wel ten aanval en creëerden zelfs een aantal kansen. Maar Wales wist verdomd goed wat ze moesten doen. Op een snelle tegenaanval werd onze zwakke verdediging knullig uitgespeeld. Robson-Kanu, spits uit de Championship, zette Meunier en Denayer in de wind met een simpele beweging. Tot zijn grote verbazing kon hij vervolgens zonder tegenstand binnen schieten. Verder dan wat improvisatie en steriele druk kwam België niet meer; al werkte de scheidsrechter ook niet mee toen Nainngolan in de zestien werd aangetrapt. Invaller Vokes deed de Belgische boeken helemaal dicht.

Na de wedstrijd was Courtois scherp. Hij merkte terecht op dat de Rode Duivels andermaal tactisch overklast waren en dat dezelfde fouten van tegen Italië werden gemaakt. Hij zei nog net niet letterlijk dat Wilmots nu maar eens moest opkrassen. De trainer zelf legde de schuld zoals steeds bij zijn spelers. Volgens hem was zijn verdediging te jong. Best wel een bizarre opmerking van de man die Ciman (toch niet van de jongsten) op de bank hield en Lombaerts weigerde mee te pakken. Voorlopig denkt Wilmots zelf niet aan opstappen. En die unieke kans op een EK finale, die is nu voorgoed verloren; vooral dankzij de zwaktes van de coach.



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.