Anderlecht geeft groepswinst weg op twaalf minuten tijd

DONDERDAG, 8 DECEMBER 2016, 20:51 - Garrincha

WEDSTRIJDEN Anderlecht heeft de poulefase van de Europa League niet in schoonheid kunnen afsluiten. Hoewel paars-wit met een 2-0-voorsprong ging rusten, verloor het met 2-3. Hierdoor wordt Saint-Étienne en niet Anderlecht groepswinnaar.

Anderlecht begon met Hanni, Najar en Teodorczyk op de bank. Tielemans zat zelfs in de tribune. Maar ook zonder deze basispionnen, begon Anderlecht meer dan degelijk aan de partij. Het was duidelijk te zien dat beide teams al zeker waren van kwalificatie. Het tempo lag laag en veel animo was er niet. Anderlecht liet de bal aan de bezoekers, maar die kwamen niet tot gevaar. Anderlecht probeerde er op de tegenaanval snel uit te komen.

Dat laatste lukte aardig en leidde tot twee doelpunten. Halfweg de eerste helft trok Acheampong zijn turbo open op links. Aan de tweede paal bediende hij Chipciu, die mooi in de korte hoek binnen trapte: 1-0. Ook het tweede doelpunt tien minuten later begon bij Acheampong. De Ghanees veroverde de bal en bediende Stanciu. Die maakte zich vrij in het strafschopgebied en trapte met links binnen in de verste hoek: 2-0. Dit was ook de ruststand.

Na de pauze werd Saint-Étienne gevaarlijker. Na acht minuten kreeg het een strafschop toen een vrije trap tegen de uitstekende arm van Vancamp belandde. Saivet trapte echter op de lat en Nuytinck ruimde op voor de neus van een groen-witte speler. Nadat Weiler op het uur Vancamp en Chipciu naar de kant haalde voor Najar en Teodorcyk, was het wel raak. Malcuit pikte een slechte inspeelpass van Obradovic op en schilderde zijn voorzet op het hoofd van Soderlund. Die troefde Spajic af en kopte het leer mooi in de hoek: 2-1.

Vijf minuten later stond het zelfs 2-2. Opnieuw een voorzet vanaf de linkerflank en opnieuw Soderlund die de bal tegen de touwen trapte. Na de rust zagen we een heel ander Saint-Étienne dan voor de pauze. Nu leidde hun veldoverwicht wel tot doelkansen én doelpunten. De counters van Anderlecht kwamen er niet meer uit. De inbreng van de drie gespaarde basispionnen liet Anderlecht niet beter voetballen.

Integendeel: het werd zelfs 2-3. Roef kon een voorzet vanaf, opnieuw de linkerflank, niet vasthouden. Hij duwde de bal in de voeten van Monnet-Paquet en die pakte dit geschenkje in dank aan. Ook Nuytinck, Spajic en Sowah zagen er opnieuw niet al te best uit. De nonchalance waarmee Anderlecht na de rust speelde, werd hen fataal. Tien minuten voor tijd ontsnapte Anderlecht aan de 2-4 toen Monnet-Paquet geheel vrijstaand mocht trappen. Gelukkig ging de bal naast.

Een reactie van Anderlecht kwam er niet meer, of toch niet sportief. Hanni en Teodorczyk uitten hun frustratie in kritiek op de scheidsrechter en kregen beiden geel. Ook Tannane en Sowah kregen nog geel voor een minuscuul opstootje. Het bleef 2-3 en dus geen groepswinst voor Anderlecht.

Score: 2-3
Goal(s): 22' Chipciu (1-0), 32' Stanciu (2-0), 62' Soderlund (2-1), 67' Soderlund (2-2), 72' Monnet-Paquet (2-3)

Anderlecht:Roef, Sowah, Spajic, Nuytinck, Obradovic, Dendoncker, Badji, Stanciu, Chipciu (59' Najar), Vancamp (59' Teodorczyk), Acheampong (66' Hanni)
Saint-Étienne:Ruffier, Théophile-Catherine, Lacroix, Pogba, Polomat, Malcuit, Dabo, Saivet (63' Pajot), Monnet-Paquet, Soderlund (77' Tannane), Nordin (63' Hamouma)

Geel: 53' Vancamp, 87' Hanni, 87' Teodorczyk, 89' Tannane, 89' Sowah

Scheidsrechter: Istvan Kovacs (Roe)
Stadion: Constant Vanden Stock-stadion