Anderlecht zet extra in op postformatie

WOENSDAG, 3 MEI 2017, 12:34 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

JEUGD - INTERVIEWS Met Youri Tielemans en Leander Dendoncker komen de paradepaardjes van het huidige elftal uit de eigen jeugdopleiding. Daar tegenover staat dat enkele veelbelovende talenten dreigen verloren te lopen. Anderlecht trok hieruit lessen en onderneemt actie om de postformatie te verbeteren.

Terwijl Tielemans en Dendoncker schitteren, ging Davy Roef dit seizoen ten onder aan de druk en wat dan te zeggen over Andy Kawaya, Aaron Leya Iseka en Dodi Lukebakio? Oswal Alvarez trok in alle anonimiteit terug naar Colombia. Allen hebben ze het talent om nu net als Tielemans en Dendoncker te schitteren in het Astridpark, maar ergens liep het mis. "Veel talenten hebben stoorzenders in hun entourage", zegt hoofd jeugdopleiding Jean Kindermans in Sport/Voetbalmagazine.

Om degelijke gevallen in de toekomst te vermijden, heeft Anderlecht begin dit seizoen de Cel Performance opgericht. Ook gingen er twee mental coaches aan de slag die zich specifiek bezig houden met de postformatie van spelers tussen 17 en 20 jaar. Techniek blijft bepalend, maar niet langer het enige criterium. "Techiek moet gekoppeld worden aan fysieke kwaliteiten en de juiste mentaliteit", aldus Kindermans, die wijst dat een goed IQ en EQ (emotionele intelligentie, red.) van belang zijn. "Ze moeten receptief zijn en bereid om te leren."

Anderlecht zal ook veel aandacht besteden aan de begeleiding van de jonge voetballers buiten de club. "Er is een mentaliteitsprobleem. Veel van hen zijn erg vatbaar voor mensen die hen dromen verkopen. Onze volgende uitdaging bestaat erin om dat soort personen buiten te houden." Kindermans is ervan overtuigd dat deze manier van werken ertoe leidt dat Anderlecht straks betere, meer complete spelers kan opleiden dan tot nu toe het geval is.



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.