Voorstelling: Evgen Makarenko

MAANDAG, 28 MEI 2018, 12:58 - WauteRSCA
Anderlecht-Online No Image Found

TRANSFERS - ANDERE Hoewel de transfermarkt officieel nog lang niet open is, realiseerde Anderlecht al heel wat transfers. Wij stellen ze uitgebreid aan u voor. Vandaag: Evgen Makarenko.

Naam: Evgen Makarenko
Positie: Verdedigende middenvelder
​Leeftijd: 27
Nationaliteit: Oekraïner
Vorige club: KV Kortrijk

Makarenko doorliep de jeugdreeksen van Dynamo Kiev, waar hij in de zomer van 2013 naar de A-kern werd gehaald. Hij belandde er vrij snel in de basis. Op de linksachter weliswaar.

De drie daaropvolgende seizoenen liep het echter een heel stuk minder voor Makarenko. In januari 2017 werd zijn aflopende contract niet verlengd. Makarenko zou uiteindelijk acht maanden zonder club zitten. In augustus tekende hij voor KV Kortrijk.

Ook in het Guldensporenstadion fungeerde Makarenko oorspronkelijk als linksachter. Na een zwakke prestatie op het veld van Anderlecht in december (4-0-verlies) vond Glen De Boeck het welletjes en zette hij de Oekraïner op het middenveld.

Daar ontplofte Makarenko. Begin maart werd hij al ‘te goed voor België’ genoemd door analisten.

Dat hadden ook twee subtoppers uit de Bundesliga gezien. Anderlecht was hen echter voor en lichtte de - lage - afkoopclausule van 1,2 miljoen euro.

De linksvoetige Makarenko beschikt over heel wat voetballend vermogen. Hij is makkelijk aanspeelbaar, balvast en vind ook onder druk de voetballende oplossing. Bij Kortrijk viel hij door de mand op de linksachter, maar in een systeem met drie verdedigers moet hij in principe ook wel op de linkerflank uit de voeten kunnen. 

Oorspronkelijk leek Makarenko de vervanger van Adrien Trebel, maar dat blijkt niet het geval. Anderlecht probeert de fransman te houden en Luc Devroe verklaarde al dat er sowieso een vervanger wordt aangetrokken als hij zou vertrekken.

Of Makarenko complementair is met Kums of Trebel, zal nog moeten blijken. Wellicht begint hij als invaller aan het seizoen.

Makarenko is niet dé toptransfer van de zomer, maar lijkt wel een uitstekende aanwinst voor de breedte. Zeker voor 1,2 miljoen euro.

Wat vinden jullie van Makarenko? Reageren kan onder dit artikel.





anderlecht-online forum