Wat Coucke van Salzburg en Basel leerde

MAANDAG, 28 MEI 2018, 16:16 - WauteRSCA
Anderlecht-Online No Image Found

ANDERE Begin deze maand hadden we het hier al over de werkwijze van RB Salzburg en FC Basel. Het is duidelijk dat ook Marc Coucke deze clubs bestudeerd heeft, want hun succesingrediënten komen ook steeds vaker terug in de woorden en daden van de nieuwe voorzitter van paars-wit.

Sterke jeugdopleiding (Basel)

Natuurlijk is de sterke paars-witte jeugdopleiding niets nieuws. Basel verdiende vijftig miljoen aan Embolo, Shaquiri, Sommer en Xhaka, Anderlecht evenveel aan Tielemans, Lukaku en Praet.

Begin deze maand werd duidelijk dat Marc Coucke zal blijven inzetten op de jeugdwerking. Elf talenten van de U17 tekenden een eerste profcontract. Ook Doku, van wie Liverpool dacht dat ze hem al te pakken hadden.

Coucke stelde hen voor op een zwaar gehypete persconferentie. Filmpjes van de jongeren zelf en Romelu Lukaku. Toeters en bellen. En of de jeugdwerking belangrijk blijft voor Anderlecht

​​​​​​​Snelle doorstroming vanuit YL (Salzburg)

Op diezelfde persconferentie werd vaak de Youth League vermeld. Intussen heeft de U17 de titel gepakt en spelen ze volgend seizoen in de ‘Champions League voor minderjarigen.’  

“Ze moeten proberen binnen achttien maand mee op winterstage te gaan”, werd gezegd. Salzburg won vorig seizoen de Youth League, twee spelers uit die kern hebben intussen een basisplaats in het A-elftal, twee anderen spelen al geregeld mee. Het kan dus weldegelijk snel gaan als Doku en co bevestigen.  

​​​​​​​Jongeren klaarstomen via satelietlcub  (Salzburg)

De Salzburg-jonkies die de Youth League wonnen, speelden de vaderlandse competitie niet in een jeugdreeks, maar voor Satelietclub FC Liefering in de Oostenrijkse tweede klasse.

De beloften van Anderlecht spelen vanaf het seizoen 2019-2020 in principe in de eerste amateurklasse. Weliswaar het derde niveau in België en niet het tweede, maar toch ‘volwassenenvoetbal’, waar paars-wit niet altijd zeventig procent balbezit heeft en op de helft van de tegenstander kampeert.

​​​​​​​Daarnaast lijkt Anderlecht ook te gaan profiteren van de goede relatie met KV Oostende. Anderlecht trekt Nkaka pas in juli volgend jaar aan, omdat een Belgische club maximaal drie spelers mag uitlenen aan een andere eersteklasser.

Het ziet er dus naar uit dat Anderlecht drie pionnen aan zee zal stallen, die nog net niet klaar zijn om bij Anderlecht minuten te pakken.

​​​​​​​Aantrekken van jong, buitenlands talent (Salzburg)

Het wereldwijde scoutingsnetwerk van Salzburg is ronduit indrukwekkend en valt wellicht – de eerste jaren- niet te evenaren. Coucke gaf al aan dat het scoutingsapparaat van Anderlecht veel efficiënter moet functioneren.

​​​​​​​Devroe haalde met Abazaj (21) en Adzic (19) al twee jongelingen binnen die in eigen land als toptalent worden aanzien. Coucke zei eerder al “We gaan gaan spits van PSG kopen, maar een spits die PSG later zal willen kopen.” Jonge toptalenten opleiden en met winst doorverkopen, met andere woorden.

​​​​​​​Spelers die terugkeren na periode in het buitenland (Basel) en beperkt aantal routiniers (Salzburg)

Basel doet er alles aan om hun spelers die hogerop gaan, in de nadagen van  hun carrière terug te halen naar het St; Jakob-Park. Salzburg had dit seizoen dan weer amper drie spelers ouder dan 26 in de rangen, maar dat waren wel extreem ervaren rotten.

Dit is het enige punt waar we voorlopig niets van terugzien bij Anderlecht. Maar het er wel van komen.

​​​​​​​Anderlechtproducten als Romelu Lukaku en Vincent Kompany hebben er nooit een geheim van gemaakt dat ze op een dag willen terugkeren naar Anderlecht. Hoe mooi zou het zijn om een jonge kern te laten leiden door een eigen jeugdproduct die de absolute top heeft bereikt?



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.