"Met Doku heeft Anderlecht goud in handen"

VRIJDAG, 14 FEBRUARI 2020, 11:20 - Nostak
Logo Anderlecht-Online

JEUGD - INTERVIEWS Jérémy Doku is de jongste weken de man in vorm bij Anderlecht. Velen zouden vergeten dat hij nog altijd maar 17 jaar oud is. De contractverlenging voor Doku was één van de eerste wapenfeiten van voorzitter Marc Coucke, toen hij eind 2018 de club overnam. Coucke mag zich terecht op de borst kloppen. “Jérémy is puur goud”.

Moeizame start

Soms lijkt het alsof Doku al jaren meedraait, maar dat is natuurlijk niet het geval. Toch is de naam Doku al langer een item onder de Anderlecht-supporters. Doku maakt al een aantal jaren indruk bij de jeugdploegen van Anderlecht, iets wat ook de buitenlandse topclubs niet ontgaan is.

Sinds zijn debuut op Sint-Truiden vorig seizoen kon Doku de torenhoge verwachtingen nog te weinig inlossen. Zijn debuutmatchen waren niet te vergelijken met zijn sprintsnelheid: verschroeiend.

Na Nieuwjaar is Doku een echte gesel geworden voor de verdedigers van de tegenpartij. Tegen Moeskroen draaide hij Nemanja Antonov tureluurs. Vorige week vrijdag in de Ghelamco Arena was Alessio Castro-Montes het kind van de rekening. Daarbij zijn het niet zozeer de dribbels die voor euforie zorgen bij paars-wit, wel de voortzetting. Voorheen liep het daar nog wel eens spaak, maar op dat vlak heeft Doku echt stappen vooruit gezet.

Vergelijkingen

“Na één training zei ik tegen Frank Arnesen: ‘Wat Jérémy op die leeftijd al kan is best uniek.’” Het zijn woorden van Fred Rutten, eind vorig seizoen kort trainer bij Anderlecht.

Rutten vergelijkt Doku met Memphis Depay, die hij bij PSV lanceerde en nu één van de dragende krachten is bij de nationale ploeg van Nederland.
“Ik vind dat Jérémy in zijn ontwikkeling verder staat dan Memphis op die leeftijd. Anderzijds kon Memphis uit het niets een doelpunt maken. In dat opzicht moet Doku nog beslissender zijn, al zie ik effectief vooruitgang. De afgelopen weken was hij écht goed.”

Ook Bob Browaeys, bondscoach bij de nationale U17 deelt die lofzang. Al klinkt hij iets minder euforisch. “Zijn efficiëntie was al bij de jeugd een werkpunt. Qua spel was zijn EK in Ierland (2019) uitstekend, maar de statistieken doen dat helemaal niet vermoeden. Jérémy heeft op dat EK geen enkel doelpunt gescoord en geen enkele assist geleverd, iets wat voor een buitenspeler met zijn kwaliteiten niet zou mogen. Ik moet wel toegeven dat het vaak niet evident is voor Doku om voorzetten op maat af te leveren of om de kalmte te bewaren voor doel. Hij gaat namelijk zodanig snel dat het moeilijk is om precies te zijn.

Over het potentieel van Doku bestaat hoe dan ook geen twijfel. Alleen is het niet realistisch om nu al te eisen dat hij wekelijks het verschil gaat maken. Het is geen jeugdvoetbal meer, nu moet het veel klinischer”, besluit Browaeys.

Liefhebber

Toen Doku in zijn debuutseizoen weinig speelminuten verzamelde, stelde hij zelf voor om deel te nemen aan de Future Cup, het prestigieuze jeugdtoernooi in Amsterdam. Iets wat ook Romelu Lukaku niet ontgaan was: de spits belde prompt naar Anderlecht-jeugdtrainer Mo Ouahbi en vroeg of hij even met Doku kon spreken. Lukaku feliciteerde Doku met zijn prestaties en zei hem zo verder te blijven doen. “Blijf hard werken en de beloning zal volgen.” Lukaku kreeg gelijk.

Goudmijn

Ook Marc Coucke kreeg gelijk. Toen Coucke de club eind 2018 overnam stond ‘Doku houden’ bovenaan de to-do list. Iets wat in het begin onmogelijk leek, want Doku stond al met anderhalf been in Liverpool.

Het was Herman Van Holsbeeck die in de kleine lettertjes had laten opnemen dat Doku in de deal betrokken zou worden bij de (huur)transfer van Lazar Markovic. Van Holsbeeck liet in ‘De Standaard’ optekenen “geen andere keuze te hebben”. “Die ongebruikelijke clausule was prioritair om Markovic naar Anderlecht te halen. De resultaten van de A-ploeg waren niet zo goed en we hadden hem absoluut nodig”, aldus Van Holsbeeck.

Tot een overgang kwam het uiteindelijk niet, mede door de inspanningen van Coucke. Velen zijn van oordeel dat Doku Anderlecht meer dan 25 miljoen euro kan opbrengen. “In de huidige markt is dat zeker niet onmogelijk. Zeker niet als Doku zich zo blijft ontwikkelen”, denkt Fred Rutten.

Waar ligt Doku’s plafond dan? Jean-François Remy, assistent-coach bij de jonge Duivels, durft geen voorspelling te maken. “Jérémy is een uitzonderlijk talent. Zoals eerder Eden Hazard er één was. Was ik een verdediger, ik zou niet graag tegen hem staan – hij is zo explosief”.

De Mechelse verdediging is bij deze gewaarschuwd. 

Bron: HLN.beanderlecht-online forum