Bekerfinale op 2 augustus, week later start competitie

DONDERDAG, 7 MEI 2020, 09:54 - emjomi
Anderlecht-Online No Image Found

INTERVIEWS - ANDERE Alle sportcompetitites zijn verboden tot 31 juli, dat besliste de Nationale Veiligheidsraad gisteren. De Pro League is dus volop aan het plannen en brainstormen voor de start van de nieuwe competitie. Voor de bekerfinale is er nog hoop, die zou kunnen doorgaan op 1 of 2 augustus, meteen de ideale testcase.

Als de bekerfinale kan doorgaan, achter gesloten deuren weliswaar, is er meteen een oplossing voor de Europese tickets. Bovendien is het een mogelijkheid om te testen hoe zo een wedstrijd achter gesloten deuren verloopt. De vrees is er dat veel supporters buiten het stadion op de been komen en dat is allerminst de bedoeling.

Voor we over de bekerfinale kunnen beslissen zijn er volgens viroloog Marc Van Ranst twee belangrijke voorwaarden: de curve moet helemaal omlaag zijn en het moet achter gesloten deuren.

Volgend seizoen

Dat het nieuwe seizoen zal starten achter gesloten deuren is eigenlijk al zeker. Pro League-voorzitter Peter Croonen wil vooral snel weer kunnen beginnen.

"Richtdatum is daarom begin augustus. We hebben daarover overleg met de overheid en de experts. Een van de voorstellen die we bespreken, is om op 1 of 2 augustus de bekerfinale te kunnen spelen. We kunnen immers niet eeuwig in de coronamodus blijven hangen. Op een bepaald moment moeten we onze koudwatervrees overwinnen.”

Gefaseerd plan

Minister van Sport heeft net zoals bij het onderwijs een gefaseerd plan opgestart om de heropstart van de competities aan te vatten. Kinderen zullen het eerst weer mogen sporten. 

Concreet betekent dit dat kinderen onder de 12 jaar vanaf 18 mei weer in beperkte groep mogen sporten, zij het in open lucht. Vanaf 1 juni kunnen sportactiviteiten indoor, met twee partners. De derde fase is een toelating van trainingen vanaf 1 juli. Wedstrijden zonder publiek zijn mogelijk vanaf 1 augustus, met publiek vanaf 1 september. Al zijn die wedstrijden met publiek een risicovol plan, eentje waar de virologen niet happig op zijn. anderlecht-online forum