Slap Anderlecht kansloos in Brugge

ZONDAG, 4 OKTOBER 2020, 15:42 - TCV

WEDSTRIJDEN Anderlecht heeft in de eerste 'topper' van het seizoen bewezen dat er sinds vorig seizoen bitter weinig is veranderd. Het maakte vandaag een erg makke beurt in Brugge waardoor het kansloos met 3-0 huiswaarts werd gestuurd. Het seizoen is nog lang, maar dit Anderlecht lijkt mentaal en voetballend opnieuw niet in staat om zich dit seizoen met Brugge (en de andere topclubs?) te meten.

Anderlecht, zonder Doku en waar alle spelers als eerbetoon aan Miguel Van Damme van Cercle Brugge speelden met de naam 'Miguel' op de rug, werd al in de eerste helft overklast door Club. Het kon slechts een paar maal een neus(je) aan het venster steken. Luckassen mocht in minuut 9 het veld oversteken en bediende Verschaeren. Zijn voorzet werd net onschadelijk gemaakt en in corner verwerkt. Daarna moesten we al naar minuut 39 gaan om Anderlecht aanvallend nog eens aan het werk te zien. Verschaeren besloot van schuin over het doel na afleggen van Nmecha. Een minuut later was er niemand gevolgd bij Paarswit toen Kossounou een voorzet van Verschaeren slecht verwerkte.

Verder was het al Club dat de klok sloeg. Het domineerde makkelijk met een dynamische voorlinie en het hield Anderlecht op eigen helft. Zo stond Mignolet op een bepaald moment gewoon net achter de middenlijn mee te voetballen. Anderlecht geraakte niet onder de druk uit van Brugge. De achterste linie vond geen afspeelpunten op het middenveld en het grossierde in slecht uitverdedigen. Toen Vranjes simpelweg de bal in de voeten van Badji speelde, bediende Vanaken Diatta die de boulevard aan ruimte benutte en Club op voorsprong schoot in de 22ste minuut. De ervaren Bosniër beleefde niet zijn beste helft uit zijn carrière. Pogingen van Vanaken werden meermaals geblokt en Diatta trapte nog van schuin over de bal.

Na rust bleef Van Crombrugge in de kleedkamer na een zwaar (en onbestraft) contact met Diatta voor rust. Ook Bakkali kwam niet meer terug, maar Kompany had er ook zeven anderen kunnen vervangen. De tweede helft was nauwelijks gestart of Vormer wandelde op het gemak in het strafschopgebied na een gemiste controle van Lokonga die de Nederlander onderuithaalde. Vanaken klaarde de klus vanop de stip. Brugge leek even de teugels iets minder strak te houden en het balbezet meer aan Anderlecht te laten, maar net voor het uur moest Wellenreuther al tweemaal bij de pinken zijn.

In minuut 65 toonde Anderlecht dat het toch nog leefde. Tau kreeg de grootste kans - die hij altijd moet afwerken - niet voorbij Mignolet en de doelman reageerde meteen daarna ook goed op een laag schot van Verschaeren. In minuut 71 werd het quasi onmogelijk voor Anderlecht na een tweede gele kaart voor Sambi Lokonga. Een onverhoopte terugkeer werd gefnuikt toen Verschaeren net buitenspel stond. Amuzu had immers de mooiste Paarswitte combinatie via Murillo en Verschaeren afgewerkt.

De wedstrijd leek dood te bloeden. Brugge was tevreden met de makkelijke overwinning en Anderlecht kon enkel achter de bal lopen. In de toegevoegde tijd maakte Vormer toch nog een derde doelpunt voor Club. Hij mikte een vrije trap keurig over de muur en in doel.

Anderlecht maakte een zwakke beurt in Brugge en verliest zijn eerste wedstrijd dit seizoen. Het kon op geen enkele moment een vuist maken, waardoor Brugge een makkelijke zege boekte. We vrezen dat Anderlecht nog veel 'Doku's' zal mogen verkopen om weer een vuist te kunnen maken tegen Club en de andere topclubs in België. Het bleek voor de zoveelste maal dat de kern de afwezigheid van Trebel niet kan opvangen en na een degelijke start dit seizoen lijkt de aanval stilaan weg te zakken naar het erbarmelijke niveau van vorig seizoen.

Na de break mag Anderlecht aan de slag tegen OH Leuven, een club die na acht wedstrijden een punt meer telt ...