Ofwel meer belofteteams in 1B ofwel geen

VRIJDAG, 12 MAART 2021, 13:32 - emjomi
Anderlecht-Online No Image Found

JEUGD - INTERVIEWS Toen de beslissing genomen werd vorig jaar om het belofteteam van Club Brugge in 1B op te nemen waren verschillende clubs daar niet over te spreken. Zij pleiten er nu voor om volgend seizoen meer belofteteams toe te laten in 1B of anders geen, want nu is het competitievervalsing.

RSC Anderlecht had bij de beslissing vorig jaar al zijn bedenkingen, vooral omdat die genomen was op basis van twijfelachtige parameters. In ieder geval staat het punt komende dinsdag op de agenda en het is nu al duidelijk dat het een heel moeilijke discussie zal worden.

"Het feit dat nu enkel Club NXT in 1B zit is oneerlijke concurrentie", zegt Jean Kindermans, die aan het hoofd staat van de jeugdafdelingen bij RSC Anderlecht, "In feite kreeg Club Brugge een cadeau in de schoot geworpen. Hun talenten van 17, 18 jaar kunnen zich nu ontwikkelen op een hoger niveau. Dat zij als enige dit privilége hebben, kunnen we niet langer aanvaarden".

Weken vergaderd

Het plan is om volgend seizoen meer belofteteams toe te laten in 1B. "Er is een werkgroep opgericht met mensen die al meer dan tien jaar ervaring hebben in het jeugdvoetbal. De clubs met de beste opleiding moeten toegelaten worden in 1B. Alleen zijn er blijkbaar opnieuw al discussies over het competitieformat. Ik begrijp dat, maar ondertussen geraken we niet vooruit en is het plan al opgegeven voor er daadwerkelijk iets beslist kan worden. De Pro League verzekerde ons alvast dat er ofwel vier à zes beloftenteams worden toegelaten, ofwel geen meer."

Mentaal zwaar

Aantreden in 1B kan sportief een opsteker zijn maar mentaal toch wel een zware opgave als je keer op keer verliest  Club NXT kon dit seizoen maar één keer winnen en staat bijgevolg ook laatste.“Elke week verliezen, blijft mentaal zwaar. Maar ook dat is iets wat de jeugd moet leren, verliezen. Liever elk weekend een wedstrijd op hoog niveau tegen profs die wordt uitgezonden op tv, dan op maandagavond een partij voor vijftig ouders langs de zijlijn."



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.