Anderlecht boekt verdiende zege (tegen tien man)

ZONDAG, 21 MAART 2021, 20:31 - TCV
Anderlecht-Online No Image Found

WEDSTRIJDEN Anderlecht blijft verrassen, zowel in positieve als negatieve zin. Het begon zeer zwak en stond meteen op achterstand, maar na een rode kaart voor Zulte Waregem schakelde het een versnelling hoger en speelde het de situatie erg goed uit. Paars-wit boog de achterstand nog voor de rust om in een voorsprong. In de tweede helft liep de score nog uit tot 4-1, al had het nog een paar maal kunnen scoren.

Kompany had zijn elftal overhoop gehaald, maar het was Zulte Waregem dat sterk begon. Anderlecht geraakte niet op dreef en op een hoekschop stond Vossen vrij. Vanuit een scherpe hoek duwde hij de bal langs Wellenreuther. Een beetje een vergelijkbare situatie met de opener van Genk vorig weekend. Ook nu reageerde de Paars-witte doelman vrij laks. Anderlecht stond met het mes op de keel en wist wat het te doen stond. Met veel goede wil trok het naar voor en het genereerde best wat druk, maar buiten een schot van Sambi vielen er geen kansen.

Na 25 minuten trok Boterberg rood - na tussenkomst van de VAR - voor Marcq nadat hij vol de kuit van Ashimeru had geraakt. Anderlecht speelde de situatie met een man meer erg slim uit. Het hield het veld goed breed en het stond heel hoog. Zulte Waregem kwam er na de eerste sterke minuten niet meer aan te pas. Net na het half uur zag Trebel hoe Ait El Hadj zich vrij liep. De jonge Belg prikte de bal mooi langs Bostyn. Anderlecht duwde door met acties van Mykhailichenko (poging door Bostyn afgeweerd), Nmecha (voorlangs) en Ashimeru (schot vanop afstand). In de toegevoegde tijd trapte Trebel een voorzet tot aan de tweede paal waar Murillo op doel kopte. Bostyn redde goed, maar in de rebound vond de Panamees alsnog nog het doel. Anderlecht stond zonder twijfel verdiend voor aan de rust.

Binnen 30 seconden na rust kon Nmecha al scoren, maar zijn plaatsbal schampte de paal. Dury bracht de gevaarlijke Bruno, maar op een zeldzame counter bediende Trebel nu aan de tweede paal Verschaeren die erg rustig bleef en de 3-1 achter Bostyn in doel legde. Anderlecht loste het gaspedaal wat, maar het bleef voldoende druk zetten. Kompany wisselde Verschaeren, Ashimeru en Trebel voor Bruun Larsen, Amuzu en Cullen. Op een counter bediende Ait El Hadj knap Nmecha. De spits had altijd moeten scoren, maar hij besloot naast. Dit had de wedstrijd in de definitieve plooi kunnen leggen.

Tien minuten voor tijd kregen zowel Bruun Larsen en Amuzu een uitstekende kans in een flipperkastfase, maar de defensie bleef overeind (al zat er ook wel een arm van De Bock tussen). Bostyn deed het opnieuw goed op een kans van Murillo die uitstekend werd bediend door Cullen. De Ier slaagde er echter ook in om tweemaal geel te krijgen in tien minuten tijd en zo eindigde Anderlecht de wedstrijd eveneens met tien. Zulte Waregem probeerde kort voor tijd hun laatste troef uit te spelen, maar Anderlecht zou deze maal geen bibbergeld betalen. Invaller Diaby scoorde de 4-1 via de benen van Deschacht. De Malinees had ook nog de 5-1 moeten maken, maar besloot zwak.

Dit Anderlecht blijft een onvoorspelbaar team. Het speelde vandaag - weliswaar een uur tegen tien man - best een aangename partij met druk, veel beweging, kansen en doelpunten. Dus zo'n beetje het tegenovergestelde van wat we zo vaak al hebben gezien dit seizoen. De keuzes van Kompany toonden zich vandaag allemaal: Trebel vierde zijn terugkeer in de basis met knappe assists en ook Verschaeren, Ashimeru en Ait El Hadj speelden sterk. Hoe lang was het trouwens geleden dat Anderlecht een achterstand kon ombuigen in een zege?

Door de interlandbreaks en de komende toppers tegen Antwerp en Club Brugge zullen we moeten wachten of Paars-wit deze prestatie kan herhalen tegen een ploeg uit de middenmoot of lager. Tegen deze clubs is het dit seizoen immers al te vaak foutgelopen, waar het in de topwedstrijden zelden ontgoochelde. In elk geval blijft Anderlecht nog op koers voor Play-off 1, maar elk puntenverlies kan in de huidige situatie definitief het doek laten vallen. Het blijft hoe dan ook afhankelijk van puntenverlies van Oostende.
 

Score: 4-1
Goal(s): 0-1 Vossen ('4), 1-1 Ait El Hadj ('32), 2-1 Murillo ('45+), 3-1 Verschaeren ('54), 4-1 Diaby ('89)

Anderlecht:Wellenreuther, Murillo, Miazga, Sardella, Mykhailichenko, Sambi Lokonga, Trebel (68' Cullen), Ashimeru (68' Amuzu), Verschaeren (68' Bruun Larsen), Ait El Hadj (87' Kana), Nmecha (82' Diaby)
Zulte Waregem:Bostyn, Humphreys, Deschacht, Opare, De Bock, Marcq, Seck, Van Hecke (Chori), Vossen, Dompé (68' De Smet), Sylla (46' Bruno)

Geel: 20' Seck, 74' Cullen
Rood: 25' Marcq, 85' Cullen (2x geel)

Scheidsrechter: Jan Boterberg
Stadion: Lotto Park

Bron: © Eigen redactieanderlecht-online forum