Zwak Anderlecht mist competitiestart volledig

ZONDAG, 25 JULI 2021, 20:39 - TCV

WEDSTRIJDEN Een zeer zwak Anderlecht heeft voor de derde maal op rij de eerste wedstrijd van de competitie niet kunnen winnen. Het verloor met 1-3 tegen Union dat optimaal profiteerde van defensief geknoei bij Paars-wit. Zelf was de thuisploeg amper gevaarlijk. Enkel Amuzu kon af en toe dreigen door zijn snelheid. Er is dus nog een heleboel werk aan de winkel voor Kompany en Verbeke.

De wedstrijd startte intensief, maar buiten een misverstand tussen Van Crombrugge en Harwood-Bellis na, viel er pas na acht minuten iets te beleven. Verschaeren bediende Gomez, maar Moris kon zijn voorzet onschadelijk maken. Een minuutje later zonderde Cullen mooi Amuzu alleen af voor doel, maar de aanvaller mikte tegen de paal. Sardella was best goed begonnen, maar net dan gaat vaak het licht bij hem uit. Dit seizoen lijkt er nog niets veranderd. De rechtsback ging onder een hoge bal door waardoor Union ver kon doordringen en Undav kon van dichtbij (en helemaal alleen) de 0-1 binnenduwen.

Union lag zeker niet onder in het spel en speelde goed mee. In minuut 36 stond Undav weer vrij, maar nu schoot hij over. Even later moest Van Crombrugge plat op een laag schot. Het niveau bij de thuisploeg ging van kwaad naar erger. Sardella werd enkele malen te kijken gezet, Hoedt moest uitkijken voor de penalty en Verschaeren moest een fameuze sprit trekken om gaten achteraan te dichten bij een counter. Amuzu kon wel nog eens uithalen na een corner, maar zijn schot werd afgeblokt. In de toegevoegde tijd kon Amuzu snel counteren na een corner van Union. Hij bediende Gomez die laag voorzette zodat Verschaeren aan de tweede paal Anderlecht alsnog op gelijke hoogte kon brengen voor de rust.

Kompany bracht Murillo en Olsson voor Sardella en Ashimeru na rust. Anderlecht probeerde het tweemaal via Raman, maar zijn pogingen werden telkens geblokt. Tien minuten na rust miste dezelfde Raman zijn controle na een uitbraak van Amuzu. Een minuut later speelde Raman knap Amuzu vrij, maar de weg naar doel was té lang. Net toen Refaelov en El Hadj gingen invallen, kreeg
kreeg Union alweer een flink geschenk. Murillo legde heel nonchalant de bal weg en Union profiteerde optimaal van de defensieve fout bij Paars-wit via Undav. De thuisploeg had het moeilijk om zich te herpakken van de nieuwe achterstand. Union deed er dan maar een flinke schep bovenop. De ingevallen Lazare krulde de bal netjes langs Van Crombrugge in de verste hoek binnen.

Uit wanhoop werd zelfs Bundu een kwartier voor tijd van de bank gehaald, maar Anderlecht leek zich al lang te hebben neergelegd bij de nederlaag en kreeg werkelijk niets meer voor elkaar. Union schakelde een versnelling lager en kon vanuit de zetel (met pantoffels, krant en pijp als u wil) de laatste tien minuten op het gemak volgen. Twee corners was het gevaarlijkste dat Anderlecht nog kon produceren.

Deze nederlaag komt niet helemaal onverwacht. Het was geweten dat Union een taaie tegenstander zou zijn, maar mag het toch iets meer zijn, aub? Wedstrijden als deze hebben we de voorbije twee seizoenen jammer genoeg al veel te vaak gezien. Een onmondig Anderlecht dat nauwelijks wat voor elkaar krijgt en met individuele fouten de tegenstander een flink eind op weg helpt. Het is uiteraard geen verrassing dat in het aanvallende compartiment een enorme leegte werd nagelaten door het vertrek van Nmecha. Zelfs met de Duitser was er al een probleem van efficiëntie en of men dat dit seizoen kan opvullen, blijft de grote vraag. Zelfs al zou dat nog kunnen verholpen worden, dan mogen de andere spelers stilaan beginnen te beseffen dat de vakantie voorbij is. Volgende week wacht de lastige verplaatsing naar Eupen.

Score: 1-3
Goal(s): 0-1 Undav (19'), 1-1 Verschaeren (45'+2'), 1-2 Undav (61'), 1-3 Lazare (72')

Anderlecht:Van Crombrugge, Sardella (46' Murillo), Hoedt, Harwood-Bellis, Gomez, Ashimeru (46' Olsson), Cullen, Amuzu, Verschaeren (61' Ait El Hadj), Kiese Thelin (74' Bundu), Raman (61' Refaelov)
Union:Moris, Bager, Nielsen, Teuma, François (63' Nieuwkoop), Lynen (63' Lazare), Van Der Heyden, Kandouss, Lapoussin, Vanzeir (90' Marcq), Undav (76' Avenatti)

Geel: François (49'), Lapoussin (52'), Hoedt (65'), Avenatti (79'), Murillo (90'+3'), Amuzu (90'+4')