Moedig Anderlecht pakt punt in spektakelwedstrijd

ZONDAG, 26 SEPTEMBER 2021, 20:38 - TCV

WEDSTRIJDEN Anderlecht mag zowel tevreden als ontgoocheld zijn na een 2-2 in Oostende. In de eerste helft kreeg Paars-wit les in efficiëntie. Na 45 minuten stond het 2-0 voor Oostende terwijl Anderlecht zelf een handvol kansen niet afwerkte. De situatie leek na rust door een rode kaart voor Kouamé uitzichtloos, maar Anderlecht speelde goed met een man minder en redde nog verdiend een punt via Zirkzee en Raman.

Paars-wit startte met overtuiging aan de kust. Na vier minuten kreeg Amuzu een open kans om de score te openen nadat hij knap was aangespeeld door Refaelov. De flankspeler miste zoals wel vaker echter de nodige koelbloedigheid voor doel. Oostende had nauwelijks de eigen helft verlaten toen Gueye na zeven minuten te veel ruimte kreeg en van ver laag in doel besloot. Een doelman van Anderlecht mag deze bal trouwens gerust stoppen. Anderlecht bleef proberen en leek op gelijke hoogte te komen via Refaelov, maar de VAR hield het op buitenspel, al konden er vragen worden gesteld met de manier waarop de offside-lijn was getrokken. Bij een volgende aanval plaatste Zirkzee de bal tegen de buitenkant van de paal.

Oostende was wel efficiënt. Van Crombrugge redde eerst een hard schot van Ambrose, maar in de fase die volgde na de corner zat Olsson in dromenland en kon Gueye ongehinderd de score verdubbelen. Anderlecht liet de moed niet zakken en speelde al bij al niet zo slecht. In de slotfase van de eerste helft kon Capon Refaelov nog net afstoppen en raakte Zirkzee de deklat. Een energieke eerste helft waarin Oostende zeer efficiënt was en Anderlecht niet.

Het ongeluk bleef Anderlecht achtervolgen. Meteen na rust raakte Kouamé Jakel ter hoogte van de knie en D'hondt trok rood. Toch wel een strenge beslissing waardoor de Ivoriaan waarschijnlijk de wedstrijd tegen Brugge mist. Ondanks deze tegenslag kreeg Zirkzee opnieuw een goede kans, maar Hubert zat er snel bij. De Nederlander lag daarna aan de basis van de volgende kans, maar nu was er niemand gevolgd om de bal in doel te duwen. Aan de overkant toonde Gueye zich nogmaals. Zijn schot scheerde de lat.

Iets na het uur bracht Zirkzee Anderlecht dan toch op 2-1. Een lange bal van Harwood-Bellis bereikte de spits die keurig afwerkte. Hubert moest enkele minuten later snel reageren om Zirkzee van zijn tweede doelpunt te houden. Anderlecht bleef met een man minder gevaar creëren. Op een zeldzame uitbraak van Oostende hield Van Crombrugge ondertussen Gueye van zijn derde doelpunt.

Tien minuten voor tijd klom Anderlecht verdiend op gelijke hoogte. Gomez verstuurde een perfecte voorzet die knap door Raman aan de tweede paal werd binnengekopt. Een slalom van Ashimeru verdiende meer, maar de Ghanees kon net niemand bereiken. Van Crombrugge reageerde uitstekend op een gevaarlijke hakbal van de sterke Gueye. Anderlecht bleef tot in de laatste minuut jagen op de zege, maar Ashimeru kraakte zijn schot.

Zo blijft Anderlecht steken op een gelijkspel en gezien de omstandigheden is dat absoluut verdiend. Voor rust kreeg het een les in efficiëntie, maar na rust kon het met een man minder de dubbele achterstand ophalen en was het nog enkele malen dicht bij de 2-3. Toch mogen we ook de gemiste kansen voor rust niet vergeten waardoor de wedstrijd er helemaal anders had kunnen uitzien.