Anderlecht beboet voor verdoken commissie bij Yaya Guindo

DINSDAG, 4 JANUARI 2022, 20:48 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

JEUGD - TRANSFERS De Disciplinaire Raad van de voetbalbond heeft Anderlecht een boete van 15.000 euro opgelegd. Paars-wit kreeg de sanctie voor het betalen van een verdoken commissie aan een tussenpersoon toen de minderjarige Mohamed Yaya Guindo een profcontract tekende.

In 2020 betaalde Anderlecht aan een tussenpersoon de som van 37.500 euro. De man kreeg het geld op basis van een contract uit 2019 om jonge voetbaltalenten in Afrika op te volgen. De Disciplinaire Raad ontdekte echter dat het bedrag een verdoken commissie inhield voor bemiddeling tussen Anderlecht en de toen 16-jarige Yaya Guindo.

Volgens de reglementen van de FIFA mogen clubs geen vergoedingen betalen aan tussenpersonen die werken voor minderjarige spelers. Bij een betaling op 1 oktober 2020 stond de vermelding 'fee Guindo' (vergoeding Guindo, red.). Bovendien dateren het eerste profcontract van Yaya Guindo en de zogezegde scoutingsovereenkomst beide van oktober 2019. Anderlecht kon ook maar heel beperkte scoutingsverslagen voorleggen. Daarbij komt dat de spits al twee jaar voor Anderlecht speelde en dus niet meer gescout moest worden.

"In geschil met tussenpersoon in kwestie"

Tegenover de Disciplinaire Raad vertelde Anderlecht dat het wel degelijk de bedoeling had om de tussenpersoon in kwestie scoutingswerk te laten verrichten, maar dat de man in gebreke is gebleven. Anderlecht zegt ook misleid te zijn geweest.

Anderlecht reageerde ook al op het vonnis. "Het ging om een contract dat was afgesloten onder het vorige sportieve bewind.  Het werd stopgezet door het huidige management toen bleek dat er twijfels waren over de inhoud", zo klinkt het. Anderlecht zegt ook geen beroep aan te tekenen. "Maar we liggen wel in geschil met die tussenpersoon in kwestie om de sommen terug te vorderen."

Yaya Guindo speelt momenteel voor de U21 van Anderlecht, maar komt er weinig aan spelen toe.



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.