Bounida koos voor Ajax door band met Nouri

DINSDAG, 8 MAART 2022, 20:33 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

JEUGD - INTERVIEWS'Een schandalige keuze voor het geld', zo klinkt het bij velen wanneer de overgang van Rayane Bounida naar Ajax ter sprake komt. Maar wie vandaag het mooie verhaal over de families Bounida en Nouri leest in Het Nieuwsblad, kan niet anders dan vaststellen dat er zijveel meer meespeelt. "Het zou Anderlecht of Ajax geworden zijn, maar door Abdelhak Nouri kozen we voor Ajax."

De families Bounida en Nouri leerden elkaar kennen kort nadat Abdelhak in 2017 zware hersenschade opliep toen hij een hartstilstand kreeg tijdens een oefenduel in Oostenrijk. De jonge Rayane mocht toen van Nike een bal schenken aan één van zijn Instagram-fans. Maar Bounida koos geen fan, hij koos Abdelhak Nouri, zijn idool. Samen met zijn vader reed Rayane naar Amsterdam om de bal aan de familie Nouri te overhandigen. "Dat vonden wij als familie een geweldig gebaar. Dat gaf ons steun en sindsdien zien we de familie Bounida echt als onze familie", zegt Mo Nouri, Abdelhaks broer.

Het mooie is dat de familie Nouri ook Bounida al kende vanop Instagram. Het was Appie die zijn broer Mo attent maakte op de filmpjes van Bounida. "Mijn broer genoot echt van die beelden en zei ­elke keer: 'Wat is die jongen goed!'", aldus Mo Nouri. Volgens Mo erkende Appie zichzelf in de jonge Bounida. 

"Anderlecht was bereid heel ver te gaan"

Nadat de families elkaar leerden kennie via die bal van Nike, werd de band steeds hechter. Mo Nouri ging na verloop van tijd samen met Rayanes broer Marwane de belangen van Rayane behartigen. "Wij geloven niet in toeval, dit moet gewoon zo zijn", zegt Mo, die de familie Bounida als de Belgische familie Nouri ziet. "Er zijn zoveel parallellen. Zowel op het veld als daarbuiten zie ik voor 99 procent dezelfde dingen. Wij geloven dat Allah het zo voorzien heeft en proberen er nu het beste uit te halen."

Marwane vertelt hoe de familie op bezoek ging bij Barcelona en dat grote clubs (Manchester City en PSG, red.) met veel poen zwaaiden. Het werden nooit serieuze opties: Rayane wilde niet ver van zijn familie gaan wonen en geen nieuwe taal leren. "Het was Anderlecht of Ajax, waarbij Anderlecht bereid was heel ver te gaan", zegt Marwane. Maar tevergeefs: "Het stond al lang vast dat het Ajax zo worden."

"Nog niet klaar voor A-kern"

De familie van Bounida bezocht Ajax in juli vorig jaar. Toen al hakten ze de knoop door. Dat Rayane bij Ajax school veel beter met voetbal kan combineren, speelde een belangrijke rol. "Aan het einde van de week is Rayane kapot door het zware ritme van school en voetbal", zegt Marwane. "Bij Anderlecht zijn we ook gedwongen hem onder zijn niveau te laten studeren." Bij Ajax moet dat alles veel vlotter lopen aangezien er een school is op het jeugdcomplex en docenten Rayane individueel gaan begeleiden.

Ajax stelde Bounida een project voor met een basisplaats in het eerste elftal als doel. Volgend seizoen zal hij starten bij de U17. Wellicht zal het in Amsterdam langer duren voor hij het A-elftal haalt dan bij Anderlecht, maar dat vindt de familie Bounida niet erg. "Anderlecht beloofde mijn broertje dat hij snel speel­minuten in de A-kern zou krijgen. Maar daar is hij op zestienjarige leeftijd nog niet klaar voor", zegt Marwane.

Vader Nouri heeft Rayane ook in de armen gesloten. Nadat de journalist afscheid neemt, rijdt hij met het gezelschap naar de ArenA om het contract van Rayane te tekenen. Op de foto die Ajax na de ondertekening verspreidde, zien we vader en broer Bounida, maar ook vader en broer Nouri. "We zijn ­superblij en emotioneel, omdat dit zo mooi is. Het voelt als een beloning dat Rayane de droom van Appie wil voltooien", besluit Mo Nouri.



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.