Hardleers Anderlecht lijdt weer nederlaag tegen Union

ZONDAG, 28 AUGUSTUS 2022, 20:38 - TCV

WEDSTRIJDEN Anderlecht heeft nog maar eens verloren tegen Union dat zoals vaak in de derby al vroeg op voorsprong kwam. Murillo bracht Paars-wit vrij snel op gelijke hoogte, maar op het half uur trapte Vanzeir Union terug op voorsprong. Anderlecht speelde slordig en was aanvallend lange tijd zeer onmondig. Het kon pas in het laatste kwartier Union onder druk zetten. Dat het toen nog steeds 2-1 stond was te danken aan een goede Van Crombrugge en aan enkele missers van Union.

Er bestaan nog zekerheden in het voetbal. Een daarvan is dat Anderlecht vaak heel snel op achterstand komt tegen Union. Al na een minuut was het al prijs. Boniface trapte schuin en hard in doel nadat Amuzu veel te makkelijk balverlies had geleden. Paars-wit moest meteen weer achtervolgen tegen Union. Anderlecht kreeg een uitstekende kans met Verschaeren in minuut 7, maar hij trapte ongelukkig naast de bal nadat die net botste. Maar bij een tweede kans stond het toch 1-1. Murillo zette zich goed door op rechts en bleef erg rustig om vanuit een scherpe hoek succesvol te besluiten. Het evenwicht was niet enkel in de score zichtbaar, maar ook op het veld.

Op het half uur klom Union toch weer (te makkelijk) op voorsprong. Vanzeir scoorde nadat Nieuwkoop een voorzet centraal voor doel terugkopte. Anderlecht kon opnieuw aan de slag, maar het kon de spitsen maar niet bereiken voor rust.

Sadiki, Refaelov en Silva kwamen op het veld na de rust voor Kana, Amuzu en Raman. Maar Anderlecht kwam tweemaal goed weg. Van Crombrugge behoedde Paars-wit eerst voor een 3-1 achterstand na balverlies van Arnstad. Lazare probeerde vanop grote afstand in het lege doel te trappen, maar Van Crombrugge slaagde erin om de bal alsnog uit doel te halen. Bij een volgende aanval trapte Boniface net naast.

Anderlecht had het enorm moeilijk om een opening te vinden. Union bleef ondertussen nadrukkelijk lonken naar de 3-1 met onder andere een grote kans voor Lasare. Meteen daarna kreeg Anderlecht eindelijk een kans rond minuut 70, maar Esposito kopte over vanuit een goede positie. Mazzu gooide een kwartier voor tijd ook Stroeykens in de strijd voor Hoedt. Ondanks dat de druk werd opgevoerd, bleven de passing en de duelkracht onvoldoende.

Na een fase waarin Anderlecht eerst een penalty leek te krijgen (hands van Burgess werd door de VAR omgezet naar buitenspel van Stroeykens) werd een goede kans voor Silva gestopt door Moris. Anderlecht kreeg nog zes minuten extra tijd om alsnog iets te rapen in het Dudenpark. Moris redde in die extra tijd nog een vrije trap van Refaelov, maar het bleef bij 2-1.

Zo verliest Anderlecht voor de vijfde keer op rij van Union, wedstrijden die bijna altijd volgens hetzelfde stramien verlopen omdat Paars-wit te makkelijk op achterstand komt. Anderlecht moet zich nu in de competitie herpakken in thuiswedstrijden tegen de lastige tegenstanders Gent en OHL waarvan het vorig seizoen niet kon winnen.