Lot in handen van Genk en Zulte na zware nederlaag

ZONDAG, 16 APRIL 2023, 15:42 - TCV

WEDSTRIJDEN Anderlecht is met 5-2 zwaar de boot in gegaan bij leider Racing Genk. De 2-1 voorsprong aan de rust was gevleid, want Paars-wit voetbalde goed mee. Maar kort na rust walste Genk met zijn snelle en dynamische aanvallers over Anderlecht waardoor het al snel 4-1 leidde. Dreyer milderde nog, maar ook Paintsil scoorde nog voor Genk. Charleroi en Cercle Brugge mogen op de slotspeeldag niet winnen van Genk en Zulte Waregem die ook gelukkig voluit voor de punten moeten gaan. Anderlecht moet dan zelf uiteraard ook winnen van Mechelen.

Energiek begin met binnen de tien minuten een gele kaart voor beide teams: Vertonghen en McKenzie gingen in het boekje. Anderlecht kon als eerste concreet dreigen, eerst nog via Sardella en Ashimeru, maar Vandevoordt had geluk toen hij een kopbal van Slimani met het hoofd redde. Daarna was het aan Genk om voor concreet gevaar te zorgen. Trésor verslikte zich eerst nog in zijn controle, maar Preciado en Paintsil kwamen dichter in de buurt van de 1-0.

Na minuut 25 werd het even rustiger voor beide doelmannen totdat Samatta de score opende met een plaatsbal. Maar aan de oorsprong van die fase lag wel een foute balcontrole van Refaelov, veroorzaakt door de positie van scheidsrechter Lambrechts. Even later mikte Paintsil ook nog net voorlangs. Anderlecht reageerde via Debast en daarna bracht Slimani Paars-wit verdiend op gelijke hoogte. Maar Genk klom in de slotfase opnieuw op voorsprong. De defensie van Paars-wit stond uit positie toen Verbruggen een schot van Paintsil redde. Ouattara behield de controle over de rebound en besloot in doel. Een zeer vermakelijke eerste helft met veel kansen waarin Anderlecht goed meespeelde, maar te makkelijk doelpunten slikte.

Kort na rust liet Anderlecht zich in enkele minuten tijd volledig KO slaan door Genk. Paintsil maakte er eerst 3-1 van door de defensie te snel af te zijn en enkele minuten later schoof El Khannouss zonder weerwerk de 4-1 tegen de touwen. Anderlecht probeerde het via Slimani die naast besloot. Diawara, die na geel de laatste wedstrijd tegen Mechelen mist, stuurde Dreyer knap diep. De Deen milderde in minuut 64 tot 4-2. Een dik kwartier voor tijd betrad ex-speler Ait El Hadj het veld. Tien minuten voor tijd moest Verbruggen nog een schot van Samatta onschadelijk maken. De snelheid van de Genkse aanvallers bleef de Anderlecht defensie pijnigen. Paintsil mocht vrijstaand nog de 5-2 eindstand vastleggen in minuut 86.

Anderlecht raapt weer niets tegen een topclub uit de eigen competitie. Hoewel de ploeg vooruitgang heeft geboekt dankzij nieuwkomers Slimani en Dreyer, is het duidelijk dat het nog steeds onvoldoende gewapend is om de strijd aan te gaan met beste teams in de competitie. Vooral defensief bleek Anderlecht vandaag een serieus maatje te klein.

Door deze zware nederlaag legt Anderlecht zijn lot in handen van Genk en Zulte-Waregem. Zij moeten op de laatste speeldag voorkomen dat Charleroi en Cercle Brugge winnen. Anderlecht heeft geluk dat zowel Genk als Zulte-Waregem voluit voor de winst moeten gaan. Op voorwaarde dat Paars-wit zelf uiteraard ook wint van Mechelen.

Score: 5-2
Goal(s): 1-0 Samatta 36', 1-1 Slimani 43', 2-1 Ouattara 45+2', 3-1 Paintsil 49', 4-1 El Khannouss 52', 4-2 Dreyer 64', 5-2 Paintsil 86'

Racing Genk:Vandevoordt, McKenzie, Sadick, Ouattara, Arteaga, Preciado (Carstensen 85'), El Khannouss (Ait El Hadj), Hrosovsky, Paintsil (Oyen 89'), Tresor (Castro 89'), Samatta
Anderlecht:Verbruggen, Sardella, Debast, Vertonghen, N'Diaye (Delcroix 75'), Diawara (Kana 65'), Ashimeru (Arnstad 57'), Refaelov (Stroeykens 57'), Amuzu, Dreyer, Slimani (Raman 65')

Geel: Vertonghen 5', McKenzie 9', Refaelov 20', Preciado 30', Diawara 51'