RSCA geeft steeds minder uit aan makelaars

WOENSDAG, 19 APRIL 2023, 09:23 - emjomi
Anderlecht-Online No Image Found

TRANSFERS - ANDERE Anderlecht staat nog steeds in de top 5 van Belgische profclubs die het meest uitgeven aan spelersmakelaars, maar dat komt ook omdat ze nog steeds de erfenis hebben van het vorige management. Ondertussen is er veel veranderd bij RSCA en is de club een goede leerling van de klas geworden wat die uitgaven betreft.

In 2020-2021 was RSCA met 7,2 miljoen euro nog de club die het meeste geld gaf aan makelaars en in 2021-2022 was dat ook het geval met 4,4 miljoen euro. Sporting heeft deze bedragen echter aanzienlijk verlaagd en deed dat vorig jaar opnieuw. In de afgelopen 12 maanden zijn deze uitgaven opnieuw gedaald, ditmaal tot ongeveer 1,5 miljoen euro. 1,5 miljoen, volgens een jaarverslag van de bond.

Wat misschien nog opvallender is, is dat Anderlecht de enige profclub is waar de spelers zelf meer betalen voor hun makelaars dan de club zelf. Die trend zet zich ook verder bij andere profclubs. Hetzij niet rechtstreeks, want de FIFA zal dit in de toekomst opleggen, hetzij via hun club als voordeel in natura op hun salaris. Dat laatste is wat Anderlecht steevast probeert te doen.

De spelers betalen ook belastingen op dit bedrag. Met 1.982.085,78 euro heeft Anderlecht het hoogste bedrag van alle clubs voor 'betalingen voor rekening van spelers'. 

De moment dat het duidelijk is dat de makelaar optreedt voor de speler en niet voor de club, hanteert Anderlecht deze werkwijze.
Vaak proberen de makelaars het te doen voorkomen alsof ze voor de club werken en dat hun spelers daarom vrijgesteld zijn van vergoedingen/belastingen, maar de directie van Anderlecht laat zich niet vangen en gaat daar niet mee akkoord. 



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.