Fredberg: "Evaluatie is gemaakt, nu tijd om te handelen"

DINSDAG, 25 APRIL 2023, 20:41 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

INTERVIEWS In een ruim twaalf minuten durend video-interview op de clubwebsite spreekt CEO Sports Jesper Fredberg de Anderlecht-fans toe. Hij maakt een analyse van de voorbije maanden en blikt vooruit op wat komt. Anderlecht-Online typt het hele gesprek uit. Hier lees je alvast het eerste deel.

"Als ik terugkijk op het seizoen, dat ligt dit ver, ver van wat we willen zien. Ik denk dat dit een goed wake up call is voor iedereen binnen de club, maar oko rond de club."

"Een zaak van kwaliteit, dat moet je durven benoemen"

"Het voetballandschap is veranderd en tegenstanders ook. Om terug te komen naar de plek waarvan wij vinden dat Anderlecht hoort te staan, moeten we nu handelen. Moeten we nu beslissingen nemen. Kort en bondig: dit is absoluut niet wat we verwacht en gehoopt hadden dit seizoen."

"Als je elfde wordt, dan is er een aspect van kwaliteit en dat moet je durven benoemen. Er zijn dingen waar we niet goed genoeg in zijn. Dat geldt voor de spelers - we hebben niet gepreseerd zoals we hoopten - , maar ook voor de staf en omkadering. De omkadering moet ervoor zorgen dat de spelers op de best mogelijke manier kunnen presteren." 

"Het is dus enerzijds een gebrek aan kwaliteit, maar daarnaast ook een groot gebrek aan regelmaat. Als je kijkt hoe het seizoen gegaan is, dan denk ik dat de spelers er alles aan gedaan hebben. Dat is belangrijk om te zeggen. Sinds we aankwamen, hebben we hen extreem hoge eisen gesteld. We hebben ze echt gepusht. In sommige wedstrijden hebben ze overgepresteerd. Zo bezorgden ze ons een mooi Europees parcours."

"Spelers evalueren en eerlijke feedback geven"

Voor Fredberg is de voorbije maand een weerspiegeling van het seizoen. "In Europa lieten we mooie dingen zien, maar in de competitie zagen we soms prestaties waarvan we ons afvroegen of het wel om dezelfde ploeg ging. Ook dat is belangrijk om te evalueren. Op wie kunnen we bouwen? Wie kunnen we meenemen naar een volgende stap?"

"Toen we de speelstijl introduceerden, zou het niet eerlijk geweest zijn van ons om na drie of vier weken te zeggen tegen bepaalde spelers dat ze niet goed genoeg zijn en tegen anderen dat ze dat wel zijn. Het gaat om jonge mensen. Ik denk dat we bij de tien clubs in Europa zijn die de meeste jongeren opstellen, ook dit seizoen. Als je met jongeren speelt, zijn ups en downs inherent. Het is belangrijk om dan de tijd te nemen om hen te evalueren op een eerlijke manier. En om hen ook constructieve feedback te geven, die ze kunnen gebruiken. Ook als we tot de conclusie komen dat het voor beide partijen beter is om de samenwerking te stoppen."

"Voor mij zijn we nu op dat punt gekomen. In januari was het belangrijk om het op de manier te doen die we gedaan hebben. Nu hebben we de tijd gekregen om te evalueren en om input te krijgen. Nu is het tijd voor ons om beslissingen te nemen en deze uit te voeren. Dat zal ik de komende weken en maanden doen. Nu moeten we beslissingen nemen. We hebben de tijd niet meer om te wachten. We hebben alle antwoorden die we nodig hebben en we zullen daarnaar handelen."

"Kwaliteit van het team ligt te laag"

"Objectief gezien hebben we nu geen ploeg waarvan we geloven dat ze in staat is om mee te doen voor de topposities. Ik denk dat het eerlijk is om dat te zeggen. Ik zeg dat niet om iemand neer te sabelen. Het is niet die ene speler die schuld treft, of een andere. Het gaat om een combinatie van alle elementen die ik net noemde."

"Maar de kwaliteit van ons team ligt te laag. Dat betekent dat we meer kwaliteit in het team moeten brengen. Niet alleen om de prestaties en de resultaten te verbeteren, maar ook om de ploegmaats errond beter te maken. We willen daarvoor de juiste spelers aantrekken. Dat zal de huidige spelers toelaten om beter te worden."

"Nu we een duidelijke speelstijl hebben, wordt het voor ons en onze scouts gemakkelijker om te zoeken wat we nodig hebben. Welke eigenschappen zijn belangrijk om binnen ons team te halen? Ik denk dat ik geen geheim vertel door te stellen dat we offensief niet hebben gepresteerd op de manier waarop we verwachten te doen met een team als Anderlecht."

"Nieuwkomers moeten impact hebben"

"De zomermercato wordt dus belangrijk voor ons. Dan gaat het erover om, zeker in onze situatie, waar te krijgen voor ons geld. Als we spelers aantrekken, zijn dat spelers waarin we geloven. We zullen niet zomaar een hoop spelers halen en dan hopen dat twee of drie een succes worden. Als we spelers naar Anderlecht brengen, dan moeten zij impact hebben."

"Want we hebben een academie met jonge spelers die ons kunnen helpen. We moeten dus gericht posities bekijken. Hebben we iemand van de academie die opkomt en een bepaalde positie kan innemen? Als we dat niet hebben, pas dan zullen we een speler aantrekken. En dan zorgen we ervoor dat we waar voor ons geld krijgen. Dat het iemand is die past bij onze speelstijl."

Bron: © Eigen redactie



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.