Anderlecht verliest na een 0-2 voorsprong

ZONDAG, 22 OKTOBER 2023, 20:50 - TCV

WEDSTRIJDEN Anderlecht is met 3-2 de boot ingegaan bij Standard. Nochtans leidde het met 0-2 aan de rust, maar in de tweede helft leed Paars-wit schipbreuk. Standard scoorde driemaal in tien minuten tijd en na een kwartier hing Anderlecht in de touwen. Anderlecht presteerde zwak na rust en kon geen vuist meer maken. Verliezen op Standard kan altijd gebeuren, maar een 0-2 voorsprong weggeven mag nooit gebeuren.

Geen studieronde in deze wedstrijd. Anderlecht prikte snel nadat Schmeichel Sardella lanceerde, maar Hazard moest te acrobatisch afwerken. Rits verhinderde een kans voor Standard. Standard kreeg in minuut twaalf een grote kans via Djenepo. De flankspeler schoot echter over.

Anderlecht probeerde het via snelle uitbraken. Dolberg liep slim vrij en scoorde in minuut 18 nadat de Luikse defensie de voorzet van Hazard niet had kunnen neutraliseren. Anderlecht kwam niet veel later op 0-2 via Dryer. Stroeykens won het duel op de flank en na een flipperkast-situatie centraal, plaatste Dreyer beheerst de bal in de hoek. Standard was van slag en Dryer kon meteen na de aftrap zelfs opnieuw scoren. Maar de VAR bood Standard een reddingslijn aan en liet het doelpunt afkeuren omdat de bal onvrijwillig de hand van Leoni had geraakt. Lardot leek een vergrootglas nodig te hebben om iets op te merken.

Standard was wel degelijk nog in leven en reageerde op het half uur via Sowah. Schmeichel redde het schot van de Brugse huurling. Bodart haalde in het slot van de extra time nog een hard schot van Hazard uit doel. Anderlecht kon gaan rusten met een 0-2 voorsprong waarbij het goed gebruik maakte van de ruimte die Standard liet.

Kanga rateerde de eerste kans na rust door zwak te besluiten. Bij de tweede kans voor de thuisploeg was het wel raak. Sowah mocht te makkelijk voorzetten en Alzate kon scoren nadat hij nochtans de bal tegen de arm leek te krijgen. En net zoals Anderlecht snel tweemaal scoorde voor rust, deed Standard het na rust. Kawabe scoorde snel daarna de gelijkmaker met een hard schot. Zo was de dubbele voorprong van Paars-wit al na tien minuten na rust verdwenen.

Standard had duidelijk het morele voordeel en Anderlecht zat erbij en keer ernaar. Er werd te mak gereageerd toen Ngoy kon uithalen en zijn bal naast de paal in doel zag verdwijnen. Riemer greep na dit rampzalige kwartier in en wisselde met Hazard en Dreyer twee uitblinkers voor rust. Vazquez, Amuzu en ook Arnstad (voor Stroeykens) vielen in. Een kwartier voor tijd kreeg ook Flips nog eens een kans en werd Leoni defensieve middenvelder.

Standard loerde nu op de counter en liet de bal meer aan Anderlecht dat na de remonte van Standard niet in staat was om te reageren. Kanga profiteerde niet van een aarzeling bij Debast. Anderlecht kreeg nog zeven minuten extra tijd om de nederlaag te vermijden, maar de lange ballen en voorzetten waren ongevaarlijk. In de laatste minuut kon Debast nog bijna uithalen, maar dat was dan ook meteen het laatste wapenfeit van de wedstrijd.

Zo verliest Paars-wit voor het eerst sinds de eerste speeldag en dat na een 0-2 voorsprong die in een mum van tijd werd weggegooid. Verliezen op Standard is altijd mogelijk, maar niet op deze knullige manier aub. Mede door de nederlagen van andere clubs, is dit verlies geen drama, maar hopelijk wordt deze tweede helft grondig herbekeken zodat er de nodige lessen uit getrokken kunnen worden.

Score: 3-2
Goal(s): 0-1 Dolberg 18', 0-2 Dreyer 25', 1-2 Alzate 52', 2-2 Kawabe 55', 3-2 Ngoy 61'

Standard:Bodart, Vanheusden, Bope, Ngoy, Fossey (Dewaele 80'), Djenepo (Canak 85'), Hayden, Alzate (O'Neill 90'+6), Kawabe (Price 84'), Sowah, Kanga
Anderlecht:Schmeichel, Sardella, Debast, Vertonghen, Augustinsson (N'Diaye 80'), Rits (Flips 76'), Leoni, Stroeykens (Arnstad 66'), Hazard (Vazquez 65'), Dreyer (Amuzu 65'), Dolberg

Geel: Ngoy 50', Hazard 60', Debast 90'+1, Schmeichel 90'+2, Price 90'+5