Vazquez bevrijdt Anderlecht in toegevoegde tijd

ZONDAG, 26 NOVEMBER 2023, 20:40 - TCV

WEDSTRIJDEN Anderlecht heeft nog eens een Brusselse derby gewonnen, maar het heeft wel heel wat moeite gekost. RWDM zette de hele wedstrijd een laag blok en kwam er in de beginfase een paar maal snel uit waardoor het op 0-1 kwam via Mercier. Voor rust miste Paars-wit enkele kansen. Na rust verhoogde Anderlecht de druk na de invalbeurt van Stroeykens en Raman. Dat resulteerde in een penalty die werd omgezet door Dreyer. In de extra tijd kopte Vazquez (die al vroeg een geblesseerde Dolberg verving) de winning goal in doel.

Anderlecht kreeg al vroeg een verwittiging van de bezoekers. Schmeichel kon echter makkelijk redden. Leoni kreeg een eerste grote kans voor Paars-wit na een knappe pass van Rits, maar hij raakte de bal niet goed. RWDM kwam er bij momenten snel uit. Camara, ex-RSCA Futures, schoot nog voor het kwartier voorlangs. Anderlecht was al tweemaal gewaarschuwd, maar blijkbaar nog niet voldoende. Op het kwartier kon RWDM heel makkelijk uitbreken na een corner. Mercier kwam schuin voor Schmeichel en werkte zeer keurig af in de verste hoek. Anderlecht bleef aanvallen, maar pas net voor het half uur resulteerde dit in een tweede kans. Delaney kon net niet bij een voorzet aan de tweede paal.

Een vroege fout van Heris op Dolberg brak Paars-wit zuur op. De Deense topschutter moest het veld geblesseerd na een half uur verlaten. De ingevallen Vazquez liet zich wel meteen opmerken. Zijn schot was echter niet precies genoeg geplaatst. Anderlecht mocht niet mopperen toen een vrije trap van Mercier net naast het doel belandde in minuut 39. Defourny toonde zich nogmaals belangrijk door een kopbal van Vazquez te stoppen. Net voor rust kreeg de Argentijn bijna opnieuw een kans, maar zijn balcontrole liet te wensen over.

In de beginfase na rust speelde Anderlecht  te slordig om het lage blok van RWDM te doorbreken. Debast kopte naast net voor het uur. Raman en Stroeykens waren de eerste wissels van Riemer en ze brachten de nodige drive in het spel. In minuut 70 wees Lambrechts naar de stip nadat Gueye Delaney had aangetrapt. De bal was weliswaar al weg, maar Gueye raakte Delaney duidelijk. Defourny raakte de penalty van Dreyer nog aan, maar niet voldoende om de verdiende gelijkmaker te voorkomen. Even later kopte Raman een enorme kans naast, al leek hij verrast dat de bal hem alsnog bereikte.

In minuut 78 toonde RWDM zich nog in leven met een schot van Dwomoh. RWDM kreeg het moeilijker en moeilijker. Het ontsnapte een minuut later toen ook Stroeykens een enorme kans kreeg, maar de bal nog voor de lijn werd gered. Vazquez trapte nog eens naast in de draai. Camara kreeg voor een lichte overtreding een tweede geel waardoor Paars-wit tegen tien man kwam te staan in de slotfase. De apotheose zou alsnog volgen in de toegevoegde tijd. In minuut 92 zette Vertonghen goed voor. Vazquez dook op aan de tweede paal en kopte Anderlecht dan toch nog op voorsprong.

Zo won Anderlecht de derby op de valreep na een moeilijke wedstrijd. Door puntenverlies van de rechtstreekse concurrenten, doet het een goede zaak in de stand. Vrijdag moet Paars-wit op bezoek bij Westerlo en dat zijn niet altijd de prettigste verplaatsingen geweest.