Anderlecht grijpt onverhoopte zege in slotfase

ZATERDAG, 23 DECEMBER 2023, 23:04 - TCV
Anderlecht-Online No Image Found

WEDSTRIJDEN Anderlecht heeft met 2-1 gewonnen van een sterk Genk. Paars-wit speelde een van zijn zwakste wedstrijden dit seizoen, al weerde de nooddefensie zich met hart en ziel. Genk was gewoon beter in balbezit en zag de 0-1 afgekeurd. Na rust klom Genk dan toch op voorsprong via Fadera, maar Anderlecht sloeg meteen terug via een knap schot van Leoni. In de slotfase leidde een run van Angulo de 2-1 in van Anders Dreyer. Het Lotto Park ontplofte en besefte dat deze zege mag worden beschouwd als mooi kerstgeschenk.

Met een vertimmerde defensie onderging Anderlecht het spel in de eerste helft. Fadera schakelde te makkelijk Patris uit na een kwartier, maar hij trapte recht op Schmeichel. Vijf minuten later kon kon Paintsil uithalen na een dramatische pass van Patris. Zijn schot raakte de elleboog van Delaney waardoor de VAR ingreep en de bal op de stip verscheen. Schmeichel redde de zwak getrapte penalty van Heynen, maar Sor schoot de rebound in doel. Na best wat verwarring bleef het echter toch 0-0, want het doelpunt werd afgekeurd omdat Sor te vroeg was vertrokken, al was dat op de beelden moeilijk te zien. Een vreemde beslissing van de VAR.

Anderlecht ontsnapte dus aan de achterstand en kwam er op het half uur een keer uit, maar het schot van Dreyer werd geblokt. Dolberg had Verschaeren een uitstekende kans kunnen aanbieden, maar de Deen had zijn ploegmaat niet opgemerkt. Genk deed op de flanken bijna wat het wou. Schmeichel stak een hand tegen een deviatie van Sor.

In de slotfase kon Anderlecht toch eventjes de neus aan het venster steken. In minuut 40 stak Sadick opnieuw een been voor een schot van Dreyer. Delaney slaagde er net niet in om een vrije trap in doel te verlengen. In de extra tijd moest Schmeichel zich nog strekken op een laag schot van El Khannouss.

Anderlecht mocht zeker niet klagen bij de 0-0 rustscore. Genk was veel beter en vinniger in balbezit en ging op hun élan door na rust. Anderlecht moest achteruit, maar het kwam er tweemaal kort na elkaar uit. Dreyer kreeg een grote kans toen hij schuin naar het Genkse doel trok, maar de Deen stuitte op Vandevoordt. Even later zette Patris zich door, maar het hakje van Dolberg was te onzuiver om Leoni te bereiken.

Net na het uur dreigde Genk opnieuw via Sor. In de 70ste minuut had Genk dan toch hun doelpunt beet. Schmeichel redde eerst nog knap een kopbal van de pas ingevallen Arokodare, maar de Deen was kansloos op de herneming van Fadera. Maar lang bleef de Genkse voorsprong niet op het scorebord staan. Leoni draaide snel weg en haalde uit met een geweldig geplaatst schot waardoor Paars-wit vanuit het niets weer op gelijke hoogte stond.

Genk bleef aanvallen terwijl Anderlecht het juiste moment moest afwachten om gevaarlijk te zijn. El Khannouss kreeg een goede schietkans, maar trapte te centraal op doel. In de extra tijd zette de ingevallen Angulo zich goed door nadat Ashimeru de bal had veroverd. Leoni bediende slim Dreyer en de Deen zorgde voor de onverwachte voorsprong. Meteen na de goal kreeg Paintsil tweemaal geel voor protest. In de slotfase zette Genk nog alles op alles, zeker omdat Verboomen maar liet voortspelen. Maar deze maal slaagden de Limburgers er niet in om te scoren in de absolute slotfase waardoor Anderlecht de drie punten in huis hield.

Paars-wit kan 2023 in schoonheid afsluiten door woensdag hetzelfde te doen tegen Cercle Brugge.



Score: 2-1
Goal(s): 0-1 Fadera 70', 1-1 Leoni 73', 2-1 Dreyer 90'+1

Anderlecht:Schmeichel, Patris, Sardella, Delaney, Augustinsson, Rits, Leoni, Stroeykens (Ashimeru 75'), Verschaeren (Angulo 88'), Dreyer, Dolberg (Vazquez 88')
Racing Genk:Vandevoordt, Sadick, Kayembe (Zeqiri 90'+4, Munoz, Cuesta, Heynen, Hrosovsky, El Khannouss (El Hadj 90'+3), Fadera (Baah 86'), Paintsil, Sor (Arokodare 66')

Geel: Kayembe 44', Munoz 78', Leoni 84', Paintsil 90+1, Paintsil 90'+1, Sadick 90'+4
Rood: Paintsil 90+1' (2x geel), Vrancken 90'+1

Scheidsrechter: Nathan Verboomen
Stadion: Lotto Park

Bron: © Eigen redactie



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.