Eindelijk nog eens winst tegen Gent

ZONDAG, 4 FEBRUARI 2024, 20:36 - TCV

WEDSTRIJDEN Anderlecht heeft voor het eerst sinds 2018 kunnen winnen van Gent. In een vrij rommelige wedstrijd werd het 1-0 via een penalty van Dreyer. Een verzwakt Gent had vooral voor rust veel balbezit maar was enkel gevaarlijk vanop afstand. Anderlecht creëerde wel wat kansen, maar de laatste bal ontbrak. In de slotfase kwam Paars-wit goed weg toen Laforge op aangeven van de VAR de gelijkmaker afkeurde nadat Arnstad was neergegaan in een voorafgaand duel. Deze maal viel de beslissing van de scheidsrechter dus in het voordeel van Paars-wit.

Anderlecht begon gretig, maar het moest vrij snel het balbezet aan Gent laten tenzij Riemer wilde profiteren van de ruimte die Gent liet. Anderlecht gaf een nerveuze indruk en kon in het eerste half uur enkel een beetje dreigen via voorzetten van Stroeykens en Patris.

Na 35 minuten kwam de wedstrijd ineens in een stroomversnelling terecht. Gent dreigde eerst via Tissoudali en via een schot van Samoise. Dreyer werd daarna goed vrijgespeeld maar kon niemand bereiken. Vazquez kreeg een kans, maar hij kreeg een harde voorzet van Hazard niet onder controle. Zowel Tissoudali als Hazard schoten ook nog niet ver naast.

Enkele minuten voor rust maakte Watanabe een vermijdbare fout op Stroeykens in het strafschopgebied. Laforge wees naar de stip en Dreyer nam het Gentse geschenk aan met wat geluk, want Schmidt dook over de zwak getrapte penalty.

Niet lang na de rust kwam Arnstad in balbezt in het strafschopgebied, maar de Noor kon niet voorzetten of trappen. Gent probeerde het vanop afstand via een gevaarlijk schot van Yokota. Een vrij rommelige fase in de wedstrijd, al combineerde Anderlecht wel iets beter dan voor de rust. Het kreeg bovendien een goede kans op het uur via Dryer en Vazquez, maar de Argentijn kon niet snel genoeg afwerken.

Paars-wit bleef gevaarlijker dan Gent en had nog mogelijkheden via Vazquez, Hazard en Dreyer. Maar een doelpunt verschil is uiteraard altijd speelbaar, zeker omdat Anderlecht weer slordig begon te spelen. Vertonghen moest tien minuten voor tijd een gevaarlijke voorzet onschadelijk maken.

Riemer wisselde Vazquez en Hazard voor Dolberg en Angulo die zich een aantal keer liet opmerken. Schmeichel moest zijn handschoenen nog eens gebruiken op een vluchtschot van invaller Gandelman. Anderlecht kwam daarna echter goed weg. De Sart knalde op corner staalhard in doel, maar Arnstad ging in die fase tegen de grond na een duel met Kandouss. Laforge werd door de VAR naar het scherm geroepen en hij keurde het doelpunt af vanwege een overtreding op de Noor.

Net voor tijd moest Schmeichel een laatste keer ingrijpen, opnieuw op een poging van Gandelman, maar Anderlecht trok de nipte zege over de streep. Daardoor won het voor het eerst van Gent sinds 2018 en doet het een goede zaak in het klassement.

Volgende week moet Paars-wit aan de bak in Charleroi.