Anderlecht eindigt als derde na nederlaag

ZONDAG, 26 MEI 2024, 20:39 - TCV

WEDSTRIJDEN Dat de kelk bij Anderlecht al een tijdje tot op de bodem was geleegd, werd vandaag nog eens duidelijk. Het verloor met 3-1 tegen Antwerp dat hiermee zijn tweede zege boekte in de play-offs. Paars-wit kwam voor rust wel op voorsprong via de bedrijvige Dreyer, maar het zakte na rust alsmaar dieper weg, zeker nadat Gattoni de gelijkmaker van Antwerp had voorgekauwd. In de toegevoegde tijd zorgden Doumbia en Balikwisha voor de Antwerpse zege, terwijl Anderlecht niet meer verder geraakte dan enkele flauwe speldenprikken. Het seizoen zit erop, hopelijk slaagt het bestuur erin om de kern opnieuw te versterken wat nodig zal zijn, zowel voor de competitie als voor Europa.

Rond het kwartier dreigde Anderlecht driemaal via Dreyer. Eerst werd een poging van de Deen in corner verwerkt en niet veel later belandde zijn vluchtschot (ver) naast, maar de combinatie die eraan voorafging, was wel mooi. In de laatste van de drie aanvallen bediende Augustinsson Dreyer die zijn plaatsbal naast doel zag stranden.

Niet dat Anderlecht het niet probeerde, maar de wedstrijd leek toch bij momenten meer op een wedstrijd waarin geen van beide clubs nog wat te winnen had. Op het half uur keerde Augustinsson net op tijd terug om een open doelkans voor Antwerp te verhinderen na een knappe actie van Ilenikhela. Antwerp zette daarna even druk, maar echte kansen volgden niet.

Anderlecht was al een hele tijd niet meer gevaarlijk geweest tot vijf minuten voor rust toen Dreyer de score opende. Hij liep goed diep toen Dolberg doorkopte en schoof de bal rustig onder Lammens in doel. Waar zouden we dit seizoen zijn gestrand zonder de statistieken van de Deense flankspeler? In de extra tijd schoot Verschaeren nog over.

Met de voorsprong aan de rust deed Anderlecht voorlopig wat het moest doen. Net na rust probeerden Rits (vrije trap), Ekkelenkamp en Dreyer het vanop afstand. Op het uur moest Coosemans zich voor het eerst tonen met een knappe reflex na een deviatie van Ondrejka.

Even later ging Gattoni als een miniem in de fout door centraal te kort in te spelen. Matazo onderschepte de bal en trapte onhoudbaar in doel, een absoluut te vermijden gelijkmaker. Antwerp wilde meer en Debast moest verschillende malen gepast ingrijpen.

Vazquez en Stroeykens waren ondertussen Dolberg en Verschaeren komen vervangen. Anderlecht kwam er nog eens uit via Patris, maar de beslissende pass volgde niet. Antwerp was nog eens gevaarlijk, maar ook die poging belandde niet tussen het doelkader. Invaller Angulo had een actie in huis, maar zijn zwak schot was naar het niveau van de wedstrijd. Dreyer mikte in de slotfase ook nog een poging te centraal op Lammens.

In de extra tijd kwam ook nog spits Ure in het veld. Op een volgende uitbraak scoorde Antwerp echter voor een tweede maal via invaller Doumbia die enkele verdedigers te snel af was. In de allerlaatste minuten scoorde Balikwisha ook nog de 3-1 op vrije trap.

Zo eindigt het seizoen van Anderlecht op een derde plaats na een goede reguliere competitie, maar onvoldoende play-offs met 14/30 waarin op verplaatsing amper 2/15 werd gehaald. Zo kan je geen kampioen worden, ook al heb je een straat voorsprong op de achtervolgers. Anderlecht kan zich opmaken voor een seizoen in Europa in de Europa of Conference League.

Score: 3-1
Goal(s): 0-1 Dreyer (40'), 1-1 Matazo 63', 2-1 Doumbia (90'+3), 3-1 Balikwisha (90'+7)

Antwerp:Lammens, Wijndal, Matazo (De Laet 90'+5), Van Den Bosch, Alderweireld, Yusuf, Ekkelenkamp (Doumbia 62'), Keita, Ilenikhela (Udoh 72'), Balikwisha, Ondrejka (Kerk 62')
Anderlecht:Coosemans, Patris, Debast, Gattoni (N'Diaye 90'+1), Augustinsson, Rits, Delaney (Angulo 79'), Leoni (Ure 90+1'), Dreyer, Dolberg (Vazquez 62'), Verschaeren (Stroeykens 62')

Geel: Keita 46', Ekkelenkamp 55', Matazo 79'