Q&A: De redactie over het voorbije seizoen

ZATERDAG, 8 JUNI 2024, 09:35 - TCV
Anderlecht-Online No Image Found

OPINIES Het seizoen zit er weer op. De redactie verzamelde enkele reacties van medewerkers van Anderlecht-online op het voorbije seizoen. Wat vonden ze van het seizoen? Wie waren de uitblinkers? Wat moet er gebeuren naar het nieuwe seizoen toe? Deze maal geeft Garrincha zijn mening.

Hoeveel geven jullie het voorbije seizoen van Anderlecht op tien?
Garrincha: “Doe maar 7,5 voor alles op het veld. Als je ziet waar Anderlecht een jaar geleden stond, was dit seizoen buiten verwachting. Coach Brian Riemer heeft de ploeg laten spelen naar de kwaliteiten. Was dat altijd top? Neen, maar de resultaten waren er wel.” 

“Een dikke 10 geef ik echter voor de beleving naast het veld. De lichtshows, de viering van Paul Van Himst, de tifo's, de sociale media en filmpjes: Anderlecht leeft weer en is weer een hip merk. Twee jaar geleden schreef ik nog een opiniestuk ‘Waarom mijn zoon (wellicht) geen Anderlecht-supporter wordt'. Waar er toen niets aan Anderlecht hip een aantrekkelijk was voor nieuwe fans, is dat vandaag helemaal anders.”

Zijn jullie tevreden met de derde plaats?
“Ja, dit is een terecht plaats. Union en Club Brugge waren beter. Kan ik me bij neerleggen. De uitschakeling in de kwartfinales van de Beker van België ligt me zwaarder op de maag. De prestatie toen was ondermaats, daar zat echt meer in.”

Waarom heeft Anderlecht het uiteindelijk niet gehaald?
“Coach Riemer zei altijd dat hij wilde pieken naar de play-offs, helaas is dat niet gelukt. Op beslissende momenten gaf het team enkele keren niet thuis. Jammer. De vele blessures hielpen daar niet bij. Anderzijds: het is ook de kunst om te zorgen dat spelers niet geblesseerd geraken. Zeker de vele spierblessures zouden echt niet mogen voorvallen.”

Wat vonden jullie van het spelniveau?
“Bij momenten speelde Anderlecht aardig, modern voetbal (denk aan oktober met de thuisduels tegen KV Mechelen en OH Leuven en de eerste helft op Standard). Al te vaak ook niet. De beleving naast het veld en de punten maakten veel goed. Na de rampseizoenen die we achter de rug hebben, moeten we ook realistisch zijn en de lat niet zo hoog leggen als in onze hoogdagen. Maar volgend seizoen mag er een schepje bij.”

Wie waren voor jullie de drie uitblinkers dit seizoen?
“Je kan niet om de doelpunten en assists van Anders Dreyer heen. Niet de meest sexy voetballer, maar voetbal draait om doelpunten en die bezorgde hij ons met hopen. Zonder de Deen zijn statistieken stonden we een heel stuk lager.”

“De ontdekking van het seizoen is zonder twijfel Theo Leoni. Bij momenten op een hoog niveau acterend en verbaal heel aanwezig, maar als we Club Brugge naar de kroon willen steken, zal hij een heel seizoen op zijn hoogste niveau moeten presteren. Ik vrees dat deze topkerel daarvoor iets te licht uitvalt.”

“Een derde naam geef ik niet, maar hier wil ik wel Luis Vazquez, Killian Sardella en Mario Stroeykens vermelden. Elk speelden ze bij momenten erg goed. Pak één derde van het seizoen. Dus samen zijn ze mijn derde uitblinker.”

Wie heeft jullie ontgoocheld?
“Eigenlijk hebben redelijk wat nieuwkomers mij ontgoocheld. Alexis Flips het meest van allemaal. Gekomen met mooie adelbrieven en zijn eerste invalbeurt was veelbelovend. Daarna ten onder gegaan. Ook van Thomas Delaney en Thorgan Hazard had ik een grotere meerwaarde verwacht. Ze waren te vaak te lang out of niet helemaal fit. En dan zwijg ik nog over jongens als Lonwijk, Mendel-Idowu (bij de Futures) en Patris. En waar verschillende jongeren mooie stappen voorwaarts gezet hebben, deed Kristian Arnstad dat niet.”

Wat vond je onze beste wedstrijd?
“Moeilijk om er uit het blote hoofd een wedstrijd uit te pikken, maar de match op Club Brugge van eind februari (1-2) was toch een referentiewedstrijd die de titelambities deden pieken. Ook de thuiswedstrijd tegen OH Leuven van oktober (5-1) was genieten geblazen.”

Op welke posities moet Anderlecht de kern versterken? Laat ons veronderstellen dat Debast en Schmeichel vertrekken.
“Centraal achterin lijkt me prioriteit. Debast vertrekt, Vertonghen zal niet elke wedstrijd kunnen spelen en wat met Gattoni? Twee of drie centrale verdedigers zijn dus een must, waarvan twee echt basismateriaal moeten zijn. Gesteld dat Amuzu en Dreyer ook vertrekken, Hazard pas in januari fit is en Verschaeren ook vaak met zijn kwaaltjes sukkelt, zijn twee flankaanvallers ook geen overbodige luxe. En doe ook maar een echte nummer tien, zodat we niet altijd met twee achten moeten spelen.”

Is de club klaar voor een nieuwe Europese campagne? Vorige maal eindigden we elfde in een jaar met Europees voetbal.
“Zoals al aangehaald is de kern daarvoor momenteel te smal. En ik maak me ook zorgen om de blessurelast die de extra matchen zullen meebrengen, gezien de vele kwaaltjes dit seizoen al. Ik vrees dat de Europese matchen ook zullen zorgen voor minder grinta tijdens het weekend.”

Moet Brian Riemer trainer blijven bij Anderlecht?
“Hij zal het blijven. Op sommige vlakken kan hij mij heel erg bekoren, op andere stel ik me wel grote vragen. Bovenal vind ik dat Riemer te beperkt omringd is. De staff is veel te klein. Zijn keuze of die van de club? Een extra assistent die hem intellectueel triggert en mee nadenkt, lijkt me een must. Op zich is zijn systeem in orde, maar hij mag iets flexibeler zijn. Een verrassende zet om de tegenstander te verrassen of een geniale ingeving om een match te doen kantelen: ik mis het wel.”

“Anderzijds vind ik Riemer echt een kopkerel. Eerlijk, goedlachs en goed omgaand met de druk. Hoe vaak hebben we geen verkrampte en verzuurde coaches gehad? Ook zijn persconferenties voor een wedstrijd kunnen me bekoren. Open over blessures en andere zaken. Ook dat is al heel anders geweest.”

Wat moeten de ambities zijn voor volgend seizoen?
“De ambitie moet uiteraard zijn om beter te doen dan dit jaar. Of dat haalbaar is? Als Club Brugge niets stoms doet, is het ongrijpbaar voor al de rest. Daarachter zie ik volgend seizoen een resem clubs die ongeveer gelijkwaardig zullen strijden voor plaats twee: Gent, Genk, Union en Anderlecht. Als Anderlecht op niveau is, moet de tweede plaats haalbaar zijn. En laat ons dan stilletjes dromen dat Club inderdaad iets stoms doet. Oh ja, de Beker van België mag van mij een écht een topdoelstelling zijn.”

Wat zijn de valkuilen voor volgend seizoen?
“Wat ik bijna elk seizoen zie terugkomen bij Anderlecht, is mentale verslapping. Er niet staan in sommige wedstrijden. Dit seizoen was het minder dan de jaren voordien, maar nog te vaak. Denk aan Kortrijk of Club Brugge. De Europese matchen volgend seizoen zullen, vrees ik, zorgen dat de focus op de match het weekend erop niet altijd top zal zijn.”

“Bijkomend: de belasting van Europees voetbal. Hoewel Anderlecht nu geen Europees speelde, waren er toch veel blessures. Veel spierblessures. Wat gaat dat geven wanneer er pakweg tien wedstrijden bijkomen? Filip Joos zei onlangs ‘aan de invallersbank kan je zien wie de wedstrijd gaat winnen'. De kern van Anderlecht is, mede door die blessures, te smal om elke week vijf of zes topspelers op de bank te hebben die als invaller de wedstrijd kunnen beslissen of over de streep trekken.”
 

Bron: © Eigen redactie