Factcheck: hoe succesvol waren de wissels dit seizoen?

MAANDAG, 31 JANUARI 2022, 12:24 - Garrincha

WEBSITE - ANDERE"Dit seizoen zijn we al vaak succesvol geweest met onze wissels", vertelde Vincent Kompany gisteren toen hij een vraag kreeg over de vervanging van Joshua Zirkzee. Maar klopt dat wel? We doken even in het archief. De cijfers die we vonden zijn opmerkelijk, vooral die van Benito Raman.

Een analyse van alle wissels dit seizoen zou ons te ver leiden. Hieronder een overzicht van de spelers die beslissend (doelpunt of assist) waren na een invalbeurt.

Speeldag 2: Anderlecht - Seraing (3-0)
Invaller Thelin zet na 69 minuten de 1-0 op het bord. Invaller Amuzu legt in de 91e minuut de 3-0-eindstand vast

Conference League derde voorronde: Anderlecht - Laçi (2-1)
Invaller Verschaeren zet in de 71e minuut de 2-0 op het scorebord.

Conference League vierde voorronde: Anderlecht - Vitesse (3-3)
In de slotminuut zorgt invaller Verschaeren voor de gelijkmaker.

Speeldag 7: Anderlecht - KV Mechelen (7-2)
In het slotkwartier diepen invallers Amuzu, Verschaeren en Zirkzee de score uit van 4-1 naar 7-1. Zirkzee en Amuzu geven ook een assist. KV Mechelen mildert nog tot 7-2.

Speeldag 9: Oostende - Anderlecht (2-2)
Na een vroege 2-0-achterstand redt invaller Raman in de 82e minuut alsnog een punt.

Speeldag 10: Anderlecht - Club Brugge (1-1)
Opnieuw is het Raman die als invaller de bordjes gelijk hangt.

Speeldag 11: STVV - Anderlecht (2-2)
Voor de derde match op rij is Raman als invaller beslissend. In minuut 78 dwingt hij een strafschop af die Sergio Gomez omzet (1-2). In de toegevoegde tijd maakt STVV nog gelijk.

Speeldag 12: Anderlecht - Beerschot (4-2)
Invaller Ashimeru diept in de 78e minuut de score uit tot 4-1. Zirkzee, een andere invaller, zorgde voor de assist.

Beker 1/16 finales: La Louvière - Anderlecht (1-7)
Invaller Raman zorgde voor de 1-5 en had hij ook een aandeel aan de 1-6 van Refaelov.

Speeldag 13: Anderlecht - OH Leuven (2-2)
In de toegevoegde tijd bereikt een voorzet van invaller Amuzu Zirkzee, die de 2-2 scoort. Vlak erna slaat invaller Ashimeru de bal van de doellijn. Rood, maar Van Crombrugge redt de strafschop.

Speeldag 16: Charleroi - Anderlecht (1-3)
In minuut 86, negen minuten na de 1-2 van Charleroi, dwingt invaller Verschaeren een strafschop af. Sergio Gomez faalt niet en match gespeeld.

Speeldag 18: Seraing - Anderlecht (0-5)
Met 0-3 aan de rust is de match al gespeeld wanneer invallers Ait El Hadj en Raman (op strafschop) ook hun goaltje nog meepikken. Raman zorgde ook voor de assist bij het doelpunt van Ait El Hadj en dwong zelf de strafschop af.

Speeldag 19: Anderlecht - STVV (2-0)
In de toegevoegde tijd legt invaller Ashimeru de eindstand vast op assist van invaller Raman.

Speeldag 20: Club Brugge - Anderlecht (2-2)
In de 73e minuut scoort invaller Amuzu fraai de 1-1. Niet veel brengt Hoedt Anderlecht op voorsprong na een assist van Raman.

Speeldag 21: Beerschot - Anderlecht (0-7)
Met 0-4 aan de rust is de partij dan al gespeeld. Na de pauze scoren de invallers Raman en Amuzu nog respectievelijk twee en een keer. Invaller Ashimeru levert een assist af.

Conclusie

Vijftien doelpunten, acht assists, drie afgedwongen strafschoppen en een van de doellijn geredde bal: de statistieken die de invallers die seizoen al kunnen voorleggen, zijn best indrukwekkend. In totaal leverde dat zeven extra punten op. Vijf keer dwongen ze een gelijkspel af, één keer maakten ze van een gelijke stand een overwinning.

Waar de invallers in de laatste vijftien competitieduels voor Nieuwjaar maar liefst elf keer beslissend waren, staan ze nu al vier wedstrijden droog. Hoog tijd om de draad weer op te nemen.

Ook in de voorrondes van de Conference League scoorde invaller Verschaeren twee belangrijke doelpunten. In de beker bleef de rol van de invallers beperkt tot een overbodige goal en assist van Raman op La Louvière.

Raman de meester-invaller

Met vijf goals (plus één in de beker), drie assists en twee afgedwongen strafschoppen is Raman de meester-invaller. Dat leverde Anderlecht maar liefst vier extra punten op. Met vier goals en twee assists doet ook Amuzu het niet slecht wanneer hij invalt. Hij zorgde zo voor twee extra punten.

Van zijn tien goals voor Anderlecht dit seizoen scoorde Raman er zes als invaller (in de competitie vijf op zeven). Van zijn zes assists zijn er drie als invaller (drie op vijf in de competitie). Raman speelde dit seizoen in competitie, beker en Europa samen al 1.385 minuten. Daarvan 853 als basiskracht en 361 als invaller. Dat betekent dat Raman als basisspeler beslissend is elke 142 minuten. Als invaller is dat elke 33 minuten.