Exclusief: “Ik schat hem nóg hoger in dan Doku!”

ZATERDAG, 13 AUGUSTUS 2022, 16:21 - WauteRSCA
Anderlecht-Online No Image Found

JEUGD - ANDERE Anderlecht-online had vorige week een gesprek met Jacek Kulig, een Poolse talentscout die in Brussel woont en meer dan 200.000 volgers op Twitter heeft. Het gesprek ging (je raadt het nooit!) over de paars-witte goudhaantjes.

Over Anderlecht
Kulig begint aan het interview door ons hart te breken. “Anderlecht is niet eens mijn favoriete club in België. Maar dat neemt niet weg dat ik enorm veel respect heb voor de recordkampioen.”

“Mijn moeder woont al dertig jaar in België. Toen ze vroeger truitjes van Anderlecht naar Polen meebracht, liep ik daar erg trots mee rond. En iedereen was stikjaloers.” 
 
U23 in 1B
“Spelen er dit seizoen belofteteams in de Belgische tweede klasse? Dat is geweldig nieuws! Ik ga die competitie zeker volgen. Eén wedstrijd in het profvoetbal is meer waard dan tien in de jeugdreeksen. Dat gaat de ontwikkeling van de jongeren ongetwijfeld ten goede komen!”
 
Julien Duranville
“Ik ben net een artikel over hem aan het schrijven! The Belgian flash. Wat een talent! Ik schat hem nóg hoger in dan Jérémy Doku. Anderlecht gaat dus in tweede klasse spelen met Duranville én Enock Agyei op de flanken? (blaast) Wow!”


Rayane Bounida
In tegenstelling tot Duranville tekende Rayane Bounida géén profcontract bij Anderlecht. Hij verhuisde deze zomer naar Ajax. “Ik ben wel de laatste om een speler af te schrijven op basis van zijn postuur. Maar Bounida? Die ziet er twaalf uit. Dat gebrek aan body kan een serieus probleem vormen.”

“Natuurlijk is zijn techniek en creativiteit buitengewoon en kan hij een mooie carrière uitbouwen. Maar hoeveel spelers die zo klein zijn hebben het uiteindelijk écht gemaakt? Heel erg weinig.”

“Het is doodjammer dat hij vertrokken is. Maar hij was sowieso nog niet klaar voor 1B. Zie je hem al tegen dertigjarige spelers van Beerschot of Deinze opboksen? Ze zouden zijn benen breken. Ik heb ook opgevangen dat hij bij Ajax zelfs nog niet bij de U19 gaat aansluiten.” (Transfermarkt.de plaatst hem voorlopig bij de U17 van de Amsterdammers, red)
 
Sebastiano Esposito
Over de vraag welke speler van Anderlecht de grootste carrière gaat uitbouwen, hoefde Kulig niet lang na te denken: “Sebastiano Esposito! Ik volg hem al sinds hij zestien was en op het EK U17 speelde. Ik ben een topfan.”

“Zijn kopspel moet nog beter worden, maar voor de rest is hij zo compleet! Ik vind hem beter dan Fabio Silva, hoewel ik hem ook een toptalent vind. Maar Sebastiano moet gewoon kalm blijven en zich enkel op het voetbal concentreren. Dat was vorig seizoen al wel eens het probleem.” 
  Jakub Kiwior
Met Jakub Kiwior voetbalde er tussen 2016 en 2019 een Pools talent voor paars-wit. Na twee tussenstappen in Slovakije speelde hij vorig seizoen vanaf half december zowat alles in de Serie A voor Spezia. In juni debuteerde hij als Pools international.

“In Italië werd Jakub uitgespeeld als verdedigende middenvelder. Ik dacht dat hij vreselijk zou zijn op die positie, want daar heeft hij de tactische vaardigheden niet voor. Maar hij speelde degelijk. Ik zie hem snel uitgroeien tot vaste waarde als linker centrale verdediger bij Polen. En op korte termijn zou hij ook het niveau van het eerste elftal van Anderlecht hebben gehaald.”

Kristian Arnstad
“Arnstad moet fysiek nog stappen zetten. Maar hij is een speler die het verschil kan maken. Hij is het type speler waar je voor naar het stadion gaat. Hij doet mij wat denken aan Thiago Alcantara (Liverpool) en Marco Verratti (PSG).”
 
Uitsmijter
Om af te ronden nog een geestige anekdote. “Je hebt mij nog niet gevraagd wie mijn favoriete jeugdspeler aller tijden van Anderlecht is? Raad eens? Youri Tielemans? Nope. Leander Dendoncker!”

“Het moet de fandag een jaar of acht geleden zijn. Dendoncker was nergens te zien. Iedereen stond bij jongens als Aleksandar Mitrović of Matías Suárez, maar ik wou enkel Dendoncker zien! Uiteindelijk zijn ze hem voor mij gaan zoeken.”

Bron: © Eigen redactieanderlecht-online forum