Stockman, Jacky Stats

Jef Mermans was nauwelijks het Astridpark uit toen Sporting zijn opvolger had ontdekt voor de midvoorplaats. De jongen heette Jacky Stockman. Bij ASSA Ronse in zijn geboortestad was hij een gewaardeerde atleet en een Belgische kampioen bij de scholieren over 100 en 300 meter. Zijn voetballoopbaan startte hij bij de plaatselijke concurrenten van FC Ronse. Hij was snel, hij kon zich goed doorzetten en hoewel hij technisch minder onderlegd was dan een paar van zijn ploegmaats uit de jaren '60 vond hij toch uitstekend zijn draai tussen Van Himst, Jurion en de anderen. Al in '58 had hij zijn eerste interland betwist, tot en met '67 verzamelde hij 32 selecties. Intussen liet hij zich na het seizoen '61-'62 ook tot topschutter kronen met 29 goals in 30 wedstrijden.

Minder dan een jaar later maakte hij op 24 april 1963 een eerste hoogtepunt in zijn loopbaan mee toen in een overvolle Heizel de Braziliaanse wereldkampioen met 5-1 vernederd werden en hijzelf 3 keer scoorde. De middag van de wedstrijd was hij voor het Sportcomité van de Bond moeten verschijnen, waar men hem in competitieverband drie weken schorsing had opgelegd. Zijn sportieve reactie was er één om van te smullen. Bij de terugmatch werd hij in Brazilië als een ware held begroet, maar de weerwraak zou zoet zijn: de Rode Duivels werden met 5-0 ingepakt. Pele, die er in de heenmatch niet bij was geweest, stond nu wel op het veld.

In '64-'65 kreeg hij na zijn tweede exploot de bijnaam 'Zorro', naar een liedje van Henri Salvador. Anderlecht had op Europees vlak in de heenmatch met 1-0 gewonnen van Bologna, maar was op enkele minuten voor het einde van de terugmatch met 2-0 achterstand uitgeschakeld, tot Stockman de Italiaanse keeper het nakijken gaf en daardoor een testmatch afdwong die Sporting uiteindelijk via een muntstuk zou winnen.

Toen hij op zijn achtentwintigste de concurrentie van Jan Mulder voelde, stapte hij over naar Club Luik. Nog één keer zou hij in het Astridpark neerstrijken voor het seizoen '72-'73 waarin hij zijn goede prestaties bekroond zag met een sterke Europese campagne en een Belgische Beker.

Stockman overleed op 75 jarige leeftijd op 4 mei 2013.