Lukaku, Romelu

Romelu Lukaku Bolingoli (Antwerpen13 mei 1993) speelde in de jeugd voor Ruppel Boom, KFC Wintam en Lierse vooraleer de spits in 2006 de overstap maakt naar Anderlecht.

De zoon van voormalig profvoetballer Roger Lukaku is amper zestien jaar en elf dagen wanneer hij in 2009 debuteert voor de hoofdmacht van Anderlecht. Hij stootte zo Nii Lamptey van de troon als jongste debutant ooit voor paars-wit.

In het seizoen 2009-2010 groeit Lukaku uit tot een fenomeen en staat hij op het verlanglijstje van zowat alle Europese topclubs. Met vijftien doelpunten topschutter van de Belgische competitie en na een half seizoen al derde op het Gala van de Gouden Schoen.  

Lukaku is een grote en sterke spits, die toch erg snel is. Over zijn technische bagage wordt zeker in de eerste jaren van zijn carrière nogal meewarig gedaan. Daartegenover staat dat Lukaku over een voorbeeldige mentaliteit beschikt. Geen uitspattingen naast het veld, altijd beleefd, winnersmentaliteit. Hij moet en zal de beste spits ter wereld worden. Zijn jongere broer Jordan speelt ook een paar jaar voor Anderlecht, maar heeft een minder goede mentalteit en weet nooit écht door te breken bij paars-wit. 

Het seizoen daarop scoort Romelu opnieuw zestien doelpunten voor Anderlecht in de competitie. Het levert hem in augustus 2011 een toptransfer op naar Chelsea: zijn droomclub. De Londenaars betalen vijftien miljoen euro om hem binnen te halen.

In zijn eerste seizoen bij Chelsea moet hij het stellen met 158 minuten in de Premier League. Het seizoen daarop wordt hij uitgeleend aan West Bromwich, waar hij zijn eerste zeventien doelpunten scoort in de Premier League.

In het seizoen 2013-2014 scoort hij op huurbasis vijftien competitiedoelpunten voor Everton, dat hem in de zomer van 2014 definitief overneemt van Chelsea.

De grote Lukaku-show gaat gewoon verder met 53 doelpunten in de volgende drie seizoenen. In de zomer van 2017 wordt hij opnieuw herenigd met coach José Mourinho wanneer hij naar Manchester United trekt. Hij wordt er meteen een basispion en met een transferprijs van 85 miljoen euro één van de duurste spelers aller tijden.

Lukaku schaart zich op 25-jarige leeftijd bij een select kransje van spelers dat er in slaagde de kaap van honderd doelpunten in de Premier League te bereiken en wordt topschutter aller tijden bij de Rode Duivels.

​​​​​​​Waar stopt het voor deze Sportingboy? Enkel de toekomst zal het kunnen uitwijzen.