Kompany, Vincent Stats

Vincent Kompany werd op 10 april 1986 geboren in Ukkel als zoon van een Congolese vader en Belgische moeder. Op zijn 17e tekende de jeugdspeler een professioneel contract bij Anderlecht. En al snel maakte hij zijn debuut, namelijk op 9 augustus 2003 in een thuiswedstrijd tegen Antwerp FC. Hij speelde meteen de volledige match en maakte daarin een goede indruk. Vooral zijn intelligentie, kracht en technisch vernuft viel daarin op.

Onder Aime Antheunis werd hij ook Rode Duivel en was daarmee 1 van de jongste spelers ooit in de Belgische nationale ploeg. In 2005 won Vince the Prince ook de Gouden Schoen met een recordvoorsprong op Luigi Pieroni. In februari van dat zelfde jaar viel hem, en Anderlecht, een grote eer te beurt. Op 15 februari speelde hij op Camp Nou in de benefietmatch "Football for Hope" ten voordele van de tsunamislachtoffers. Meteen behoorde Kompany tot 's werelds beste spelers.

Iedereen verwachtte een transfer naar een topclub, maar Vincent volgde zijn hart en bleef bij Anderlecht. Het seizoen 2005-2006 verliep echter desastreus. Een schouderblessure zorgde ervoor dat hij lang out was. Een lange revalidatie in Zuid-Frankrijk volgde op een operatie in de VS. Dit voedde meteen weer de transfermolen. Vooral Lyon leek goede papieren te hebben om de jonge Belg binnen te halen. Maar Kompany koos verstandig en ging naar Hamburger SV. Anderlecht ving bijna 11 miljoen euro voor hun sterspeler.

Bij HSV liep het aanvankelijk niet goed. Een goede start werd gevolgd door een reeks blessures. Pas in 2007-2008 haalde hij weer zijn oude Anderlecht niveau en dat leverde hem in 2008 een transfer op naar Manchester City. Het transferbedrag bedroeg 'slechts' 8,5 miljoen. Het duurde tot 2011 eer Kompany zich echt in de ploeg kon knokken. Maar Kompany's gloriejaar kwam in 2012. Kompany werd kapitein, werd verkozen tot beste speler in Engeland en won met zijn club de titel. Na 44 jaar kon City zich de beste in de Premier League kronen. Kompany schonk City de overwinning tegen rivaal Manchester United (1-0). Zo kwamen de Citizens langs United in de stand, met nog twee wedstrijden te gaan. In de laatste partij bibberde City tot het einde. Een 1-0 voorsprong tegen QPR ging verloren. In de blessuretijd bracht Dzeko Manchester City weer langszij. In de 94e minuut schoot Aguero de 3-2 binnen. City was kampioen met een beter doelpuntensaldo dan stadsgenoot United. Kompany stak als eerste de trofee in de lucht en verwief een quasi godenstatus in de Engelse stad...

Ondanks het feit dat Kompany Anderlecht reeds op jonge leeftijd verliet, verdient hij zijn plaats in de hall of fame. De verdediger bewees dat Anderlecht's jeugdopleiding bij de betere in Europa hoort, verhoogde het aanzien van het Belgische voetbal en maakte misschien mede daardoor de transfer van Lukaku naar Chelsea mogelijk. Vince maakte eveneens een grote indruk op de paars-witte fans en bleef populair, ook nadat hij de club verliet. Ook als mens hoort hij thuis bij de sterspelers. Kompany bleef Anderlecht op de voet volgen. Verder is hij ook nog actief als FIFA ambassadeur voor SOS Kinderdorpen. Hij is ook begaan met de Brusselse jeugd. Hij nam in 2013 FC Bleid-Gaume over, verhuisde de club naar Brussel en noemde ze 'BX Brussels'; een project voor Brussels talent.

In 2014 speelde Kompany voor het eerst een WK. De aanvoerder van de Belgische nationale ploeg speelde een goed wereldkampioenschap in Brazilië en won de groep met 9 op 9 (voor het eerst in de geschiedenis van het Belgische voetbal). De Rode Duivels zouden uiteindelijk ook de Verenigde Staten uitschakelen na verlengingen. De Belgen geraakten in de kwartfinales echter niet voorbij Argentinië dat al vroeg 1-0 maakte na een foutje van Kompany, die de bal verloor. Uit die fase viel de goal. België zou niet meer kunnen reageren en de match bleef bij 1-0. Argentinië zou uiteindelijk de finale verliezen van Duitsland met diezelfde score.