De Corte, Marcel

Omdat hij in '54 vertrok naar het toenmalige Belgisch Congo vanwaar hij ziek terugkeerde, kende Marcel Decorte een korte voetballoopbaan bij Sporting en de nationale ploeg (drie interlands). Omwille van zijn techniek en de pure klasse waarvan zijn optreden getuigde, blijft de herinnering aan zijn voetbaloptreden levendig. Decorte werd in het begin van de jaren vijftig dan ook in één adem genoemd met Rik Coppens als het grootste talent van dat moment. Sporting had al gauw door dat de in Sint-Truiden geboren maar voor Racing Gent spelende aanvaller een stijl ontwikkelde die helemaal bij het huis paste. In ruil kreeg Racing Gent vijf spelers cadeau: doelman Pierre Figeys, Arnold Vander Eecken, Jean Wijns, Pierre Erroelen en Michel Van Vaerenbergh.

Aanvankelijk verliep zijn integratie in de ploeg niet erg vlot. De jonge Decorte was door zijn immens talent zo op zichzelf gericht dat hij het collectieve belang wel eens uit het oog verloor, wat helemaal niet naar de zin was van Jef Mermans. Uiteindelijk verstikte zijn talent alle kritiek en ontpopte hij zich in het toenmalige Emile Versé-stadion samen met Jef Mermans & Polyte Vanden Bosch als de Belgische uitvinder van de een-twee, een wapen dat tal van tegenstanders voor schut zette. De meest briljante wedstrijd waarin hij al zijn dribbelkunsten toonde was de vriendschappelijke wedstrijd op 6 mei 1954 ter gelegenheid van de inhuldiging van de nieuwe lichtinstallatie. Tegen Racing Club de Buenos Aires toonde Decorte zich Argentijnser dan de Argentijnen, waarbij hij ondermeer een één-twee avant la lettre opzette met Mermans en vervolgens scoorde. De benaming één-twee zou pas echt opgang maken nadat het Braziliaanse duo Pele – Coutinho de beweging tot hun handelsmerk hadden uitgebouwd.

Wat hij zich het meest herinnert van zijn Sportingperiode, zijn de vele afzonderingen in Huizingen. "Eugène Steppé (secretaris van Sporting) liet ons toen altijd kijken naar een cowboy- of een gangsterfilm en na afloop zei hij dat we er op het veld op dezelfde manier moesten invliegen", liet Decorte optekenen.

Hoewel hij slechts enkele jaren voor Sporting speelde, keerde hij na zijn genezing terug in de schoot van de club, waar hij deel uitmaakt van het prospectiecomité en samen met Roland Van Ginderachter de individuele trainingen voor de jeugd verzorgt, waarbij die jongeren zich nog vaak vergapen aan zijn uitstekende balbehandeling.